Raad van State: ’Gemeente mag doorgaan met asfalteren van de Dreef’

De Dreef, hier nog niet geasfalteerd.

De Dreef, hier nog niet geasfalteerd.© Archieffoto United Photos / Paul Vreeker

Cerberus
Den Haag/Haarlem

De gemeente Haarlem mag doorgaan met het asfalteren van de Dreef. De voorzieningenrechter van de Raad van State wees vanmiddag het schorsingsverzoek af dat de Wijkraad Welgelegen heeft ingediend tegen de vergunning voor de nieuwe wegverharding die de oude klinkerbestrating vervangt. De asfaltering is al voor een deel klaar.

Voorzitter van de Wijkraad Bart Wernik reageerde teleurgesteld na de rechtszitting in Den Haag. ,,De Dreef is een boulevard als de Champs-Elyseés. Een brede allee. Daar horen klinkers bij’’, zegt Wernik. De Wijkraad heeft tweeduizend handtekeningen opgehaald van bewoners die tegen asfaltering zijn. De oude historische entreeweg naar het centrum is ook versmald. De gemeente Haarlem is in overleg met de wijkbewoners om op het asfalt een print te leggen die eruit ziet en aanvoelt als een klinkerbestrating.

De hamvraag is of asfalt op de Dreef in strijd is met het beschermde stadsgezicht. De Wijkraad vindt van wel. De gemeente vindt dat beschermd stadsgezicht meer te maken heeft met de bebouwing. In de redengevende omschrijving bij de aanwijzing tot beschermd stadsgezicht staat niets over klinkers, zegt een woordvoerster van de gemeente. Voorzieningenrechter Dick Slump heeft deze vraag doorverwezen naar de bodemprocedure die later dit jaar wordt behandeld.

Bij zijn mondelinge uitspraak woensdag zei hij dat asfaltering niet onomkeerbaar is omdat die altijd weer kan worden verwijderd. Dat betekent wel een forse kostenpost voor de gemeente maar dat is het risico van werken met een niet onherroepelijke vergunning, aldus de rechter. Slump merkte ook op dat hij er niet helemaal van overtuigd is dat de Wijkraad Welgelegen gelijk gaat krijgen.

Lees ook: Wethouder Sikkema drukt Dreefplan in Haarlem door

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.