Commentaar: Politieke scheet

© Archieffoto Haarlems Dagblad

Bill Meijer
Haarlem

Politiek bedrijven op gemeentelijk niveau is en blijft een ondankbare taak. Het gemiddelde raadslid heeft niet heel veel in de melk te brokkelen en de verschillen tussen de partijen zijn in de regel niet al te groot.

Slechts een handvol mondige burgers volgt het gekissebis tussen de plaatselijke partijen op de voet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart stemt het leeuwendeel van het electoraat toch ’landelijk’.

Vandaar dat plaatselijke politici er alles aan doen om op te vallen. Geen fijner dossier om te scoren dan met dat van de Koepel. Lukte het de bijna voltallige oppositie en twee coalitiepartijen (CDA en PvdA) in februari niet om de plannen voor een University College in de Koepel te torpederen, ze grijpen nu elke gelegenheid aan om Panopticon, de stichting achter de plannen, dwars te zitten. De verliezers van februari willen Panopticon nu een rekening van 2,75 ton sturen voor gemaakte procedurele kosten.

Lees hier: Coalitie raad Haarlem verdeeld over koepel

Op zich niks mee, ware het niet dat de meeste kosten aan het gesteggel in de politiek zijn toe te rekenen. Eerst moet goed gekeken worden welke kosten werkelijk aan Panopticon zijn toe te wijzen. En die wil de stichting volgens afspraak betalen. Deze kosten vallen overigens in het niet bij andere projecten waar geen haan naar kraait, bijvoorbeeld de twee miljoen extra die zijn uitgetrokken voor een ’Popschool’ in de Slachthuisbuurt.

Maar erger is de timing van het vanavond in te dienen motie en het signaal dat een meerderheid van de raad daarmee af geeft. Panopticon heeft het al moeilijk genoeg om de Vrije Universiteit en de Open Universiteit aan boord te krijgen. Besluitvorming bij een log apparaat als een universiteit duurt nu eenmaal lang en succes is nooit verzekerd totdat de laatste handtekening is gezet. Het politieke signaal dat de verliezers van februari nu richting de universiteiten sturen, kan de weegschaal net de verkeerde kant op doen slaan.

Dan is alles voor niets geweest en wordt een pracht project voortijdig de nek omgedraaid. En dan? Een projectontwikkelaar die er dure appartementen gaat bouwen? Nee, Haarlem verdient ’een kans op een universiteit’. De oppositie heeft per definitie zo haar eigen overwegingen. Het valt dan ook vooral de coalitiepartijen CDA en PvdA kwalijk te nemen dat ze hun verlies weigeren te nemen. Een scheet van opportunistische dorpspolitici.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.