Spoorovergang Heemstede: 'Hek Alverna moet snel weg'

Sjaak Smakmans.smakman@hollandmediacombinatie.nl
Heemstede

Jammer dat de gemeente het aan ons over laat, maar dat moet dan maar, verklaart Jaap Moerman van de Fietsersbond het besluit om weer naar de rechter te stappen in de kwestie-Alverna in Heemstede.

Inzet van de rechtszaak wordt deze keer de openbaarheid van de Laan van Alverna in plaats van de spoorwegovergang.

Vooruitlopend op een uitspraak daarover die nog lang op zich kan laten wachten, gaan Fietsersbond en Wandelnet in een zogeheten voorlopige voorziening aan de rechter in Haarlem vragen om in afwachting daarvan de gemeente opdracht te geven om het hek weg te halen dat de bewoners daar half augustus hebben neergezet.

Na de uitspraak van de Raad van State eind vorig jaar dat de overweg (wel degelijk) openbare weg is, was aanvankelijke de algemene gedachte dat dat dan ook wel zou geleden voor de Laan van Alverna zelf.

De gemeente liet Van der Feltz Advocaten daar op aandringen van de gemeenteraad nog eens goed naar kijken en die zette daar vervolgens grote vraagtekens bij.

Op basis van oude foto’s en de (anonieme) verklaring van een postbode die daar van begin jaren zestig tot eind jaren tachtig zijn ronde maakte, betwijfelen de juristen dat. In elk geval vanaf midden jaren vijftig is de laan niet door verjaring openbaar geworden, denken ze. Al kan de rechter daar best anders over denken, maken ze daarbij als kanttekening.

Na de heropening van de overgang besloten de bewoners een hek neer te zetten bij de overgang op hun eigen weg, waardoor feitelijk de situatie weer werd zoals hij was: de Laan van Alverna is alleen bereikbaar via de nieuw aangelegde ontsluitingsweg.

Fietsersbond en Wandelnet vroegen de gemeente om het hek weg te halen, maar het college doet dat niet met het argument dat de bewoners op hun eigen weg een hek neer mogen zetten. Beide organisaties hebben tegen dat besluit bezwaar gemaakt en dat ligt nu bij de gemeentelijke bezwarencommissie.

Lange weg

Daarmee is een lange juridische weg geopend van achtereenvolgens een advies van de commissie aan het Heemsteedse college, een nieuw besluit van het college en dan wellicht de rechtbank en uiteindelijk de Raad van State. Daarmee kan het jaren duren voordat duidelijk is of het hek nu wel of niet legaal is.

,,Daar gaan we niet op zitten wachten’’, zegt Moerman. Volgens hem heeft Van der Feltz onvoldoende onderzoek gedaan. ,,Ze baseren zich op een paar vage foto’s en een anonieme getuige. Wij hebben zeventig verklaringen van mensen die nooit bordjes ’eigen weg’ of ’verboden toegang’ hebben gezien.’’

De kwestie komt deze maand ook politiek nog uitgebreid aan de orde. ProRail en een aantal laanbewoners hebben de gemeente gevraagd de overweg te onttrekken aan de openbaarheid. Bij een eerdere stemming daarover in de raad was het elf tegen tien vóór het open houden van de overgang. Eind deze maand moet de gemeenteraad daar nog een keer over stemmen, deze keer naar aanleiding van de bezwaren van ProRail en de bewoners tegen het besluit om de overweg open te houden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.