Volkert

Fokke Zaagsma

Wat wil de lezer? Afgaand op items die het meest worden gelezen, luidt het antwoord: nieuws over 1. branden en ongevallen 2. criminaliteit 3. gossip en sensatie. Omdat uitgeverijen commerciële ondernemingen zijn die steeds minder kranten verkopen, is het dus begrijpelijk dat De Telegraaf dinsdag zijn halve voorpagina opofferde aan Volkert van der Graaf gefotografeerd in Amsterdam.

Er zijn ook argumenten om dit bezoek aan de hoofdstad van de moordenaar van Fortuyn af te doen als 'niet nieuwswaardig'.

Volkert kan als vrij man namelijk in tal van steden worden gesignaleerd. So what? Bovendien kan iedereen met een smartphone hem dagelijks fotograferen in zijn woonplaats Apeldoorn.

Zou hij zijn gespot in Rotterdam, Hilversum of Den Haag dan was het wél nieuws geweest, want daar mag hij van de rechter niet komen.

Tweede argument om niet te publiceren: recht op privacy. Dat heeft iedereen.

In dit geval is de algemene nieuwswaarde van 'Volkert loopt open en bloot door Amsterdam' niet groter dan zijn recht op privacy.

Alleen mensen die nog een appeltje met Van der Graaf te schillen hebben, zouden mogelijk iets aan dit 'nieuws' hebben gehad.

Redacties die verkoopargumenten laten prevaleren boven inhoudelijk journalistieke, tasten de geloofwaardigheid van de branche in zijn geheel aan.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.