Vragen over belastingaangifte

Aangifte kan op vele manieren. Wie geen wijzigingen in de vooringevulde aangifte doet, kan het doen via de app op tablet of smartphone.© Foto: ANP

Durk Geertsma

Ongeveer een miljoen mensen hebben tot 1 mei om hun belastingaangifte in te vullen. Zij zullen de komende dagen ongetwijfeld aanlopen tegen kwesties die belastingexpert Regina de Valk en fiscalisten van Flynth, Grant Thornton en de FNV Belastingservice van lezers voorgelegd kregen.

Over 2014 krijg ik ruim €800 minder terug dan voorgaande jaren, terwijl er in mijn situatie niets is veranderd (zelfde hypotheek, zelfde voorlopige aanslag over afgelopen jaar en zelfde salaris). Ik had begrepen dat ik er een paar honderd euro op achteruit zou gaan, maar waarom scheelt dat zoveel?

Dit kan inderdaad kloppen. Door de afbouw van de algemene heffingskorting (bij inkomens boven €19.645) en de arbeidskorting (bij inkomens boven €40.721) moet u meer belasting en premie betalen. Doordat u in de loop van 2014 al een teruggave hebt gehad, kan het bedrag dat u terugkrijgt van de belasting nog verder tegenvallen. Indien uw teruggaaf voor 2015 niet naar beneden is bijgesteld, adviseer ik u om deze teruggaaf te verlagen zodat u bij de aangifte over 2015 niet opnieuw met een dergelijke tegenvaller wordt geconfronteerd.

Je hoeft niets te betalen als de Belastingdienst minder dan €45 van je tegoed heeft. In de aangifte heb ik ons spaargeld dusdanig verdeeld dat mijn partner op de aanslaggrens van €45 kwam. Voordat ik de aangifte verstuurde, stond er dan ook dat er geen belasting was verschuldigd. Maar na inzending staat er plots dat mijn partner die €45 wél moet betalen. Dat klopt toch niet?

Het is verstandig om bij de verdeling uit te gaan van €43, omdat de Belastingdienst door afronding soms net aan de verkeerde kant van de €45 uitkomt.

Ik ben begin 2014 vanuit Curaçao weer in Nederland gaan wonen. Op welke wijze moet ik in Nederland inkomstenbelasting doen? Ik ontvang pensioen uit Curaçao en betaal daar reeds inkomstenbelasting over. Ik neem aan dat ik dat hier niet weer hoef te doen?

U bent begin 2014 naar Nederland geëmigreerd. Dit betekent dat u in Nederland een aangifte inkomstenbelasting voor het jaar 2014 dient in te vullen in de vorm van een M-biljet. Indien dit biljet niet aan u is uitgereikt, is dit aan te vragen bij de Belastingtelefoon (tel. 0800-0543) of op te halen bij de balie van uw belastingkantoor. In het M-biljet kunt u uw volledige gegevens vermelden. U dient daarbij ook uw pensioen uit Curaçao op te geven en tevens een voorkoming van dubbele belasting te claimen onder het kopje ’vrijstellingen en verminderingen’.

Op welke zaken controleert de Belastingdienst extra bij de aangifte over 2014?

De fiscus let deze keer extra op het onterecht opvoeren van privé-uitgaven als zakelijke kosten. Er is tevens meer aandacht voor een goede toepassing van de regels bij zaken waar veel fouten worden gemaakt, zoals bij de aftrek van specifieke zorgkosten en het levensonderhoud van kinderen.

Mijn vrouw en ik vullen al jaren samen een belastingaangifte in. Het valt me op dat ik nu voor het eerst ook haar DigiD moet invullen. Klopt dat?

Dit is inderdaad een wijziging bij de aangifte voor 2014 en dit zal ook zo blijven. Wanneer u gezamenlijk aangifte wilt doen, zult u gebruik moeten maken van uw eigen DigiD en de DigiD van uw partner. Zonder deze DigiD’s kunt u beider aangifte niet verzenden naar de Belastingdienst.

Tips

Aangifte doen kan via de vooringevulde aangifte op Belastingdienst.nl, app, het oude digitale invulprogramma of op papier. Het voordeel van de vooringevulde aangifte is dat alleen de ontbrekende gegevens hoeven te worden aangevuld, maar controleer goed wat er door de fiscus is ingevuld, want er kunnen fouten in zitten.

Voor versturing van de belastingaangifte is een DigiD-account noodzakelijk. Controleer tijdig of uw DigiD nog werkt.

Twijfelt u of u belastingaangifte moet doen? Vul dan de aangifte in. Zonder deze te versturen, kunt u al zien of u geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

Ziet u aankomen dat u de deadline van 1 mei niet gaat halen? Kom nu in actie en vraag tot 1 september uitstel aan via Belastingdienst.nl of de Belastingtelefoon (tel. 0800-0543). Dat kan hoge boetes voorkomen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.