Winstpunt tegen alzheimer

Marcel Olde Rikkert

Ad Heesbeen

Volgens de heersende gedachte is de ziekte van Alzheimer een noodlottige ziekte, waar je zelf niets tegen kunt doen. Deze visie maakt dat we alleen maar kunnen hopen dat snel een geneesmiddel wordt ontdekt.

Niets wijst echter in die richting. Gelukkig komt steeds meer bewijs dat je er wel aan kunt bijdragen dementie te voorkomen, zeker als je op tijd begint. Interessant is hoe sportvereniging Kwiek Groesbeek deze strijd aangaat tegen de ziekte van Alzheimer.

Maar eerst nog iets over de tegenstander. De ziekte van Alzheimer lijkt in de verste verte niet op ziekten als tuberculose of aids, die één duidelijke oorzaak hebben en waarvoor goede medicatie bestaat.

Alzheimer lijkt veel meer op suikerziekte, omdat ook daar verschillende vormen van bestaan, onder dezelfde naam. Suikerziekte op jonge leeftijd is totaal verschillend van suikerziekte op oudere leeftijd, die vooral verband houdt met overgewicht en te weinig reserve van de alvleesklier, wat eigenlijk te voorkomen is. Iets dergelijks speelt ook bij de ziekte van Alzheimer. Deze komt sporadisch als erfelijke ziekte voor op jongere leeftijd. De ziekte is echter geheel anders op oudere leeftijd.

Herhaaldelijk is aangetoond dat beperkte scholing, weinig lichamelijke, psychische of sociale activiteit, hoge bloeddruk, roken, veel alcohol, weinig slaap en andere belastende ziektes of operaties, allemaal belangrijk bijdragen aan afname van breinreserve en de kans vergroten op dementie. Wanneer je je brein een leven lang kunt verwennen met een gezond en actief lichaam, wordt de kans op alzheimer echter veel kleiner.

Jan van Lindert is de kwieke tachtiger die me uitnodigde over deze zaken te spreken bij het eerste lustrum van Kwiek Groesbeek. Ik dacht eerst dat het een atletiek- of voetbalvereniging was. Helemaal mis.

De ruim 500 leden, tussen de 50 en 92 jaar, doen in groepsverband aan gymnastiek en wandelen. Ze wilden van mij horen wat bekend is over de effecten van seniorensport op breinveroudering en dementie. Mijn gehoor bleek het meest actieve publiek dat ik ooit heb toegesproken.

Voorafgaand aan mijn verhaal kolkte de zaal al van enthousiasme, meeswingend en -zingend met een lokale zang- en dansgroep. Zoals ze ook door de week actief meedoen met sport en spel, van nordic walking tot Qi Gong, Chinese oefeningen die de gezondheid van lichaam en geest stimuleren.

Gelukkig kon ik de zaal melden dat volgens de laatste onderzoeksresultaten niet alleen hun benen, maar ook hun breinen ver voorliggen op die van hun leeftijdgenoten. ‘Kwiek’ zorgt niet alleen voor activering op maat, maar door het positieve groepsgevoel ook voor een zinvol doel. Kwiek Groesbeek staat 1-0 voor in de strijd tegen alzheimer.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.