De Zevenster in Hoofddorp viert tienjarig bestaan

Foto Kees Duijn

Richard Walraven
Hoofddorp

Erik van Loon is leidinggevende van De Zevenster in Hoofddorp. Een kinderdienstencentrum waar dagbehandeling wordt geboden voor kinderen van 0 tot 18 jaar met een verstandelijke beperking. komende week vieren de kinderen en begeleiders het tienjarige bestaan.

,,Het is een multidisciplinair centrum waar we kinderen op verschillende vlakken willen helpen ontwikkelen. We hebben hier onder andere een logopedist, ergotherapeut, fysiotherapeut en een arts. Voor de ouders is het handig dat ze niet meer de hele stad door hoeven maar ook de ontwikkeling van een kind hangt samen met die verschillende disciplines."

De kinderen met een ontwikkelingsachterstand of beperking hebben een aangepaste omgeving nodig en kunnen daardoor niet naar een reguliere school. De Zevenster heeft een aangepast zwembad, verschillende therapieruimtes, speciale activiteiten ruimtes en aangepaste speeltoestellen in de tuin. De kinderen zijn ingedeeld in kleine groepen, naar de aard van hun beperking. Voor ieder wordt een individueel programma opgesteld. ,,We streven naar kwaliteitsverbetering van het kind zijn, maar het is tegelijkertijd een investering waar hij of zij de rest van het leven baat bij heeft”, aldus van Loon.

De vestiging in Hoofddorp bestaat niet alleen tien jaar, maar opent volgende week een nieuwe snoezelruimte. Een kamer waar je kan ervaren met je zintuigen. Ook wel snoezelen: voelen, ruiken, horen en zien. In de nieuwe snoezelruimte staat een waterbed, diepe zitkussens, een diepe jungle in een glazen bol en lampjes die een waterval simuleren. Een ruimte waar de kinderen volledig tot rust kunnen komen. ,,Op school moet een kind zich aanpassen aan een systeem, hier proberen we het systeem aan te passen aan het kind”, aldus Erik.

,,Kinderen waarvan we enigszins denken dat ze naar het speciaal onderwijs kunnen, proberen we absoluut daarin te stimuleren” vertelt teamleider Natascha Davelaar. ,,Het is wel zo dat kinderen het niet alleen moeten kunnen, maar ook aankunnen. We willen dat ze optimaal functioneren en dat ze gelukkig zijn."

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.