’Gelddrukker heeft weer toekomst’

Foto United Photos: Paul Vreeker

Susanne Moerkerk
Haarlem

Freek Busweiler, ad-interim bij drukkerij Joh. Enschedé, is positief over de toekomst van de zegel- en bankbiljetdrukker. Dit jaar gaat het bedrijf 450 miljoen tientjes drukken.

Gelddrukkerij Joh. Enschedé gaat dit jaar weer winst maken. De magere jaren zijn voorbij doordat er veel nieuwe euro’s moeten worden gedrukt. De Koninklijke drukkerij uit de Waarderpolder maakt een goede kans om zulke orders in de wacht te slepen.

Die verwachting spreekt Freek Busweiler uit, sinds 2012 op ad interim-basis de hoogste baas van de drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé. Aan zijn karwei komt - vermoedelijk deze maand al - een einde. De nieuwe eigenaar, investeerder Nimbus Hands-on-investors, heeft 95 procent van de aandelen overgenomen van de familie Enschedé en stelt een nieuwe bestuurder aan.

Busweiler heeft het nieuws over de overname versneld naar buiten gebracht, nadat Haarlems Dagblad donderdag publiceerde dat het bedrijf financieel op zwart zaad zat. Liever had Busweiler het verhaal later naar buiten gebracht. Maar hij is terugblikkend tevreden dat ’de crisis bij het bedrijf is bezworen’.

Voortbestaan

Het voortbestaan van de 310 jaar oude drukkerij is voorlopig weer gegarandeerd. Maar daarvoor hebben vele partijen een veer moeten laten, benadrukt de directeur van de drukker van valuta en postzegels.

De financiële nood is verholpen met een ’herfinanciering’, legt Busweiler uit. De ING bank, huisbank van de drukker, heeft de schulden afgewaardeerd en weer geld gestoken in de drukkerij. De familie Enschedé, voor 100 procent eigenaar van de drukkerij, heeft voor het voortbestaan van de drukkerij 95 procent aan de investeringsmaatschappij Nimbus verkocht die ook weer geld steekt in de drukkerij. Ook het personeel heeft een loonoffer gebracht: Busweiler vroeg de werknemers afgelopen maandag of ze 8 procent van hun salaris wilden afstaan. ,,Iedereen heeft ja gezegd, ik ben bijzonder trots op de loyaliteit van het personeel voor het bedrijf.’’

Openbare inschrijvingen

Busweiler denkt dat Enschedé door de lagere schuldenlast en de lopende reorganisatie waarbij 65 banen verloren gaan, het hoofd weer boven water kan krijgen. Met het bedrijf ging het bergafwaarts sinds 2008, toen De Nederlandsche Bank besloot voor het drukken van euro’s ook buiten de deur te kijken en de orders via openbare inschrijvingen (tenders) ook aan andere buitenlandse bedrijven te gunnen. Het gevolg: sinds 2011 drukt Enschedé geen bankbiljetten meer voor De Nederlandsche Bank, die een meerjarig contract heeft afgesloten met de Duitse concurrent.

Daarmee verloor Enschedé een goede klant. Volgens Busweiler zijn Nederland en Duitsland ook de twee braafste jongetjes van de klas, want in de rest van de EU-landen worden de euro-orders gegund aan de eigen binnenlandse drukkerijen.

Busweiler: ,,De gelddrukmarkt is uiterst competitief. Zes van de tien eurobiljetten gaan naar zulke staatsdrukkerijen. Vier van de tien euro’s worden gedrukt door vijf bedrijven in de EU, zoals Enschedé, die daartoe geaccrediteerd zijn.’’

Nieuwe strategie

Het bedrijf kwam afgelopen jaar extra in de knel toen een Duitse order voor het nieuwe tientje met een half jaar werd vertraagd. ,,Die Duitse order werd vervolgens ook nog juridisch betwist door diezelfde Duitse concurrent.’’ Een inderhaast binnengehaalde opdracht voor Filippijnse piso’s zette de Haarlemse geldpersen nog enigszins in beweging.

Enschedé gaat zich vanaf nu concentreren op een beperkt aantal centrale banken van buiten Europa, de meeste energie gaat naar het maken van euro’s. Door de afslanking kan Enschedé beter concurreren.

Volgens Busweiler ziet de toekomst er goed uit ook doordat de euro’s moeten worden vervangen.

De oude biljetten zijn versleten. Er moeten ter vervanging jaarlijks zo’n acht miljard nieuwe exemplaren worden gedrukt. De eerste vijfjes van de nieuwe serie zijn er al, een deel van de nieuwe tientjes komt straks uit Haarlem. Het is een order van de Duitse centrale bank, waarvoor Busweiler dankbaar is: ,,Nederland bestaat dit jaar tweehonderd jaar, in datzelfde jaar is ook De Nederlandsche Bank opgericht. Het zou mooi zijn als ze in dit jaar ook weer een order door een Nederlandse drukker zouden laten uitvoeren.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.