À l'origine ****

Patrick van den Hurk

Willen geloven doet geloven. In 'À l'origine' klampt de bevolking van een dorpje in Noord-Frankrijk zich vast aan een man die economisch gouden bergen belooft, maar dat nooit kan waarmaken. Het resultaat is een fascinerende film over een meesteroplichter en willige slachtoffers.

Regie: Xavier Giannoli. Met: François Cluzet, Emmanuelle DevosIn het begin was er het woord, staat in de bijbel. De titel ' À l'origine' (In het begin) verwijst naar deze zin, en ook naar de volgende, waarin staat dat het woord - dat samenvalt met god - leven en licht schonk aan de mensen.

In 'À l'origine' draait het om een valse god, die met zijn woorden geen licht brengt in een dorp, maar de bewoners begoochelt. Veertiger Paul (François Cluzet) is een kruimeloplichter, die op bouwterreinen met valse verklaringen bouwmaterialen ophaalt, die hij verkoopt aan een heler (bijrol Gérard Depardieu). Als hij in een dorpje in Noord-Frankrijk zijn vaste truc wil uithalen, ziet men hem aan voor een manager van het wegenbouwbedrijf, dat twee jaar geleden om milieuredenen moest stoppen met de aanleg van de snelweg, die het dorp economische voorspoed zou brengen.

Men denkt dat hij de man is die de aanleg van de weg weer komt opstarten. Locale aannemers schuiven hem alvast smeergeld toe in de hoop op werk. Paul speelt het spel mee in de verwachting er tussenuit te knijpen als hij zijn zakken heeft gevuld, maar zijn geweten begint op te spelen.

De oplichter raakt zo betrokken bij de dorpsbevolking, die in hem hun redder zien, dat hij hen niet meer kan laten vallen. Voor een extra complicatie zorgt de opbloeiende liefdesrelatie met de vrouwelijke burgemeester (Emmanuelle Devos).

Het op een ware gebeurtenis gebaseerde 'À l'origine', de tweede film van regisseur Xavier Giannoli, schetst een fascinerend portret van een oplichter, die zich plotseling in een wereld bevindt die te groot voor hem is. Het is alsof een amateurvoetballer in de onderklasse ineens met het eerste van Ajax moet meedoen.

Francois Cluzet is fantastisch als de man, die steeds dieper wegzakt in het door hemzelf gecreëerde moeras. Maar ' À l'origine' laat ook zien hoe gemeenschappen zichzelf een rad voor ogen kunnen draaien. De dorpelingen verlangen zo intens naar betere tijden, dat ze hun nuchtere verstand uitschakelen. Het maakt hen tot een makkelijke prooi voor gladde typen met mooie praatjes. Dom? Zeker, maar niet alleen een dorpsprobleem. Hoe ontstond ook alweer de financiële crisis?

Jos van der Burg

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.