Pletterij Impro Sessies naar Haarlem Jazz & More

Roelof Ruis, Frank Stolwijk, Wouter Groenhart en Lars van der Weiden tijdens een Impro-sessie. Foto Harry van Kesteren

Leontien van Engelen
haarlem

Wat afgelopen februari begon als een voorzichtig experiment bij De Pletterij heeft nu al een plek gekregen op Haarlem Jazz & More. Een improsessie van Haarlemse muzikanten - vooral niet te verwarren met een 'jamsessie'. 'Jammen' doe je op basis van een bepaald muzikaal thema. Bij 'impro' beginnen de muzikanten vanuit het 'niets'.

Het idee kwam van Joost Verhagen van De Haarlemse Popscene en Pletterijprogrammeur Arno Duivestein. Inspiratie waren de wekelijkse improsessies in de Amsterdamse Zaal 100. Echter, Amsterdam telt een grote omvangrijke 'scene' van jazzimprovisatoren en Haarlem niet. Dus besloten Verhagen en Duivestein ook popmuzikanten uit te nodigen. En dat pakte verrassend goed uit. Zo goed dat er buiten de maandelijkse improsessies ook muzikanten uitgenodigd werden om in juni en juli live te improviseren bij de op het filmdoek geprojecteerde WK-wedstrijden van het Nederlands elftal.

Creative muzikanten

,,Ik ben ontzettend blij met de grote hoeveelheid creatieve muzikanten die Haarlem blijkt te tellen'', vertelt Duivestein. ,,Er is echt heel wat durf voor nodig om zonder enige afspraak het podium op te stappen en samen muziek te maken, alleen op basis van luisteren en reageren op elkaar.''

De Pletterij Improsessies werden via de organisatie Gitaarlem uitgenodigd om zich ook op Haarlem Jazz & More te presenteren. ,,Gitaarlem en De Haarlemse Popscene vullen elkaar goed aan'', zegt Verhagen. ,,Gitaarlem heeft tot doel de promotie van de Haarlemse popindustrie en De Haarlemse popscene werkt veelal met lokale muzikanten die aan het begin van hun carrière staan.''

Akoestisch en elektrisch

De improsessie tijdens Haarlem Jazz & More op de Grote Markt wordt verdeeld in een akoestische en een elektrisch georiënteerde set. Deelnemers zijn ondermeer saxofonist Frank Stolwijk van het Island Quartet, contrabassist Wouter Groenhart van de band Rubbermade en drummer en klavierspeler Lars en Niels van der Weiden plus Roelof Ruis van Haarlems eigen duvelstoejagergezelschap Spoon Lifts Moon.

Donderdag 14 augustus, Grote Markt. 17.00-18.00 uur

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.