Oversteekhulp Haarlem: niet meer met rollator tussen de spoorbomen [video]

Haarlem heeft de primeur met de oversteekhulp van Pro Rail.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Annemieke Windt
Haarlem

Een vrouw achter een rollator neemt een vriendin mee naar de oversteekhulp bij de spoorwegovergang aan de Westergracht in Haarlem.

,,Kijk, er is nou een speciale waarschuwing die laat zien hoeveel tijd we hebben om aan de overkant te komen”, legt ze uit.

De vriendin is blij. ,,Ik heb het al twee keer meegemaakt dat ik de boom op mijn hoofd kreeg, omdat ik tijd tekort kwam voor de oversteek. Daarover heb ik ook al een paar keer geklaagd bij Pro Rail.”

De nieuwe waarschuwingslichten van Pro Rail staan als proef opgesteld bij de overgang aan de Westergracht. Haarlem heeft de landelijk primeur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,Ongeveer dertig seconden voordat de spoorbomen naar beneden gaan, verschijnt er een witte trein op het bord. Mensen kunnen zelf dan besluiten of ze wel of niet de oversteek wagen”, legt Brenda Struve van Pro Rail uit. De twee oversteekhulpen aan de zuidkant van de overweg zijn sinds woensdag in bedrijf.

De spoorwegovergang is een goede locatie voor de proef die drie maanden gaat duren. ,,Het is een brede overweg met drie sporen, er steken veel voetgangers over. Bovendien woont de doelgroep in de buurt”, somt ze op.

Paniek

Ouderen die halverwege de oversteek merken dat de spoorbomen naar beneden gaan raken in paniek, weet ze. Ze verstijven en weten niet wat ze moeten doen. ,,Ze staan dan ook voor de vraag loopt ik door naar de andere kant of ga ik terug.”

Een oudere vrouw die met haar rollator de oversteek wil maken, kan daar uit eigen ervaring over meemaken.

,,De bomen gaan zo snel naar beneden dat ik al twee keer heb meegemaakt, dat de bomen aan de andere kant naar beneden waren. Het is fantastisch dat deze nieuwe waarschuwing er nu is.”

Maar het zijn niet alleen ouderen die blij zijn met de proef. Een jonge moeder achter de kinderwagen heeft ook al eens meegemaakt dat ze nauwelijks op tijd aan de andere kant was. ,,De bomen gaan snel naar beneden en dan red je het niet tot de andere kant.”

Aan het eind van de proefperiode worden de palen weer weggehaald.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.