Sfeervolle schrijfstijl

Hanneke van den Berg

Mississippi 1974: Aan de oever van een rivier wordt het lichaam van een 16-jarig meisje gevonden dat 20 jaar eerder was verdwenen. Keurig geconserveerd door de modder maar de overvloedige regen heeft haar graf prijsgegeven.

Sheriff John Gaines heeft nu ineens een moordzaak op te lossen. Een welkome afwisseling op zijn dagtaak van bonnen schrijven en ruzies beslechten. Gaines (33) is een Vietnamveteraan die bij zijn zieke moeder woont, een dametje dat lekker foetert over die labbekak van een Nixon.

Gaines heropent het onderzoek en ontdekt dat er toen meer meisjes werden vermist. Wat heeft de machtige familie Wade hier mee te maken? Niemand wil praten en de enige getuige uit die tijd wordt vermoord. Gaines heeft het zwaar want het meisje in de modder roept associaties op met zijn heftige ervaringen uit de Vietnamoorlog.

’Je kunt uit de oorlog gaan, de oorlog echter niet uit jou’. Mooi hoe Ellory de herinneringen van Gaines verwerkt in het verhaal, zonder het stroperig te maken. Dit illustreert zijn vakmanschap want hij kan goed schrijven. Hij geeft je het gevoel ter plekke te zijn en te ervaren wat de personages doormaken.

Je waant je in het zuiden van de VS van 1974 met haar Ku Klux Klan, Watergateschandaal en voodoo. Ellory is Brits maar hij schrijft alsof hij daar geboren is. Niet zozeer de spanning maar de vloeiende, sfeervolle schrijfstijl maakt deze thriller een genot om te lezen.

Thriller

R.J. Ellory: Het kwaad en de rivier. Vert. Kris Eikelenboom.

Uitg. De Fontein € 22,50

Vijf sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.