Abdelkader Benali geïnspireerd door Badr Hari

Nanska van de Laar

Het boek 'Bad Boy' verhaalt over de transformatie van een schuchtere jongeman uit een volkswijk tot een van de meest gevreesde en geroemde boksers aller tijden.

De titel ’Bad Boy’ is ontleend aan één van de bijnamen die Hari in de kickbokswereld had. Hij wordt in oktober weer in de rechtszaal verwacht voor de behandeling van geweldsdelicten, waaronder een poging tot doodslag op de zakenman Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation White op 8 juli 2012 in de Arena. Hierbij liep het slachtoffer ernstig letsel op aan gezicht en been. De voormalige zwaargewichtkampioen wordt ook verdacht van mishandeling van zijn ex-vriendin, het vernielen van haar huisraad en het opzettelijk aanrijden van een voetganger. Justitie wil hem jarenlang achter de tralies zetten.

En Benali? Ook een Marokkaan. 37 Jaar oud. Op z’n vierde naar Rotterdam gekomen, nu woonachtig in Mokum. Een succesvolle immigrant die er moeite mee heeft dat Noord-Afrikanen door de Amsterdamse politie ’naffer’ worden genoemd. Dat Marokkanen clichématig worden afgeschilderd als mensen die blonde vrouwen hoeren noemen, messen trekken, roven. Die het erg vindt dat zakenman Erik de Vlieger, die trouwens zelf met justitie te maken kreeg, de Marokkaanse jeugd over één kam scheert en ’in de basis fout’ noemt. Wie zonder zonde is, werpt de eerste steen.

Vooroordelen

De vooroordelen liegen er niet om. Sommige mensen zijn alleen al kwaad op de schrijver vanwege zijn Marokkaanse achtergrond. En anders wel omdat hij dingen zegt die hen niet bevallen. Benali: ,,Gelukkig kan dat in Nederland.’’ Die mensen sturen hem hatemails waarin ze dat openlijk zeggen. ,,In dat soort mails zijn mensen altijd boos, willen ze hun verhaal kwijt”, weet Benali. ,,Maar de meeste Marokkanen in Nederland zijn gewone mensen”, betoogt hij. Net als hijzelf.

Abdelkader Benali is gewoon wie hij is: een man met een ’rare voornaam’ (want: slaaf van God). Maar ook: volledig geassimileerd. Stapelde opleiding op opleiding (mavo, havo, vwo, universitaire opleiding geschiedenis), schrijft helder en vlot Nederlands, heeft praatjes voor twee en een goede kop voor op televisie. Een BN’er inmiddels. Hij schopte het veel verder dan de gemiddelde Hollander. Hij is er eentje waar de andere Marokkanen zich aan kunnen optrekken: ’hij kan het, dan kunnen wij het ook’.

De schrijver vergeet zijn eigen wortels niet. Cultuurverschillen blijven hem, zoals je kunt lezen in zijn boeken, bezig houden. Hij raakte gefascineerd door die andere wereld waarin mensen met dezelfde achtergrond als hij groot worden: Amsterdam-Oost. Een wijk in de hoofdstad van het ’beste land ter wereld’. Wat gebeurt daar? Neem zo’n kickbokser die aanvankelijk successen boekt en dan de fout in gaat. Hoe komt dat? ,,Ik denk dat hij in een tussenfase zit; niet volledig geassimileerd, wel op weg’’, meent Benali. Hij probeert begrip te kweken voor de Marokkaanse zaak. ,,Ik ben een vechtmachine.’’ Natuurlijk niet één zoals Badr Hari. Niet letterlijk, maar figuurlijk. En dan op zijn eigen welbespraakte manier. Hij is tenslotte een Nederlander. ,,Ons land is niet groot geworden door gek te doen.” Hij verspreidt zijn missie langzaam en gestaag, plaatst zich tussen de Martin Luther Kings en Nelson Mandela’s in deze wereld.

Preekstoel

De media zijn z’n preekstoel, z’n katheder. Willen Pauw & Witteman hem in zijn programma, dan komt hij. Meteen. Mag hij aanschuiven bij De Wereld Draait Door? Dan zit hij er. Niet omdat BN’er zijn zo leuk is. ,,Er zijn mensen die alleen van de media leven. Ik denk ’ga iets doen, ga een taal leren, ga reizen’.”

In het publieke debat beschouwt Abdelkader Benali zich als een vertegenwoordiger van de Marokkanen in Nederland. ,,Ik vertel iedere keer dezelfde boodschap, steeds anders verpakt.” Hij doelt op de christelijke waarde ’wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Hij vraagt respect, bepleit beleefde omgangsvormen, wil de horizon van de mensen verbreden. De politicus Geert Wilders noemt hij een Prins Carnaval. ,,Die mag gek doen.” Benali vindt hem wel voldoende invloedrijk om hem serieus te nemen. Zelf zal Benali nooit schelden.

De schrijver, Marokkaan en mediafiguur, strijdt een strijd die zijn leven lang zal voortduren. Benali houdt vol, net zoals Benali de hardloper zich uiteindelijk niet liet ontmoedigen nadat hij, als mollige twaalfjarige, ongelukkigerwijze voor de finish op de 800 meter ten val was gekomen. Als hij iets wil, dan komt het er.

Thuis hadden ze geen boeken, behalve de Koran en het telefoonboek die beide nooit werden opengeslagen; Benali werd schrijver.

Debuut

Uitgeverij Vassallucci gaf hem duizend gulden om een debuut te schrijven; het verlamde Benali niet, het boek kwam er en werd succesvol (’Bruiloft aan zee’).

Hij leidt, door de aandacht die hij krijgt, wel aan een te groot ego. ,,Als ik iets ben, dan is het gepassioneerd. Als ik een mooi verhaal lees dan wil ik dat een ander het ook leest.’’ Hij moet leren dat hij een ander zijn normen niet kan opleggen. ,,Ik kan mensen niet dwingen dingen te doen zoals ik. Ik kan heel ongevoelig zijn voor anderen. Later heb ik spijt dat ik niet even geluisterd heb. Veel in de schijnwerper staan is verpestend voor je karakter.’’ Wat het hebben van een groot ego voor rampzalige gevolgen kan hebben beschreef hij treffend in ’De stem van mijn moeder’ over een jongen die zijn pa, die altijd pochte op een nooit verrichte heldendaad, wil evenaren en dan verongelukt.

Verhalen moet je dicht bij huis zoeken. Daarom werd Benali getriggerd door Badr Hari en Amsterdam-Oost. In zijn boek ’Bad boy’ (er bestaat ook een rap met diezelfde titel van de kickbokser en rapper Appa) probeert de schrijver de hoofdpersoon Amir Salim niet eendimensionaal neer te zetten als een ’slecht mens’. ,,Ik denk dat zijn emoties de mijne zijn; woede, verbittering, hoop. Ik vraag me af of ik het goed doe, of ik een liefhebbende echtgenoot ben. Het was een uitdaging voor mij om de hoofdpersoon niet te veroordelen, alleen zo kun je dat monster in hem onder ogen zien.” Benali gaf een eigen draai aan de gebeurtenissen door Amir Salim als reisgids in Marokko te laten schuilen. Hij krijgt de kans om onder te duiken en als tegenprestatie zal de hoofdpersoon diens verdwenen dochter gaan zoeken.

In ’Bad boy’ maakt Benali van de hoofdpersoon zowel moordenaar als slachtoffer, zowel klootzak als loser, zowel man als kind. Een Marokkaanse jongen uit Amsterdam-Oost wordt een vechtjas. Goed? Slecht? Zeg het maar.

’Bad boy’ verschijnt na de zomervakantie bij Uitgeverij De Arbeiderspers.

Over Abdelkader Benali

De schrijver Abdelkader Benali werd geboren in Marokko en kwam op vierjarige leeftijd naar Rotterdam. Later verhuisde hij naar Amsterdam. Benali schrijft behalve romans en toneel ook artikelen en recensies. Voor zijn romandebuut ’Bruiloft aan zee’ werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2003 kreeg hij die voor zijn tweede roman ’De langverwachte’.

Tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006 verzorgde Benali voor Vrij Nederland een weblog vanuit Libanon, waar hij bij het uitbreken van de oorlog toevallig verbleef. In 2010 trok hij met Jan Mulder in het programma ’Wereldkampioen van Afrika’ door Afrika in de aanloop naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

Benali presenteerde in het voorjaar van 2010 het NPS-programma ’De schrijver en de stad’. De afgelopen drie seizoenen was Abdelkader Benali op televisie met de serie ’Benali Boekt’ waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde

In januari 2010 ontving Benali de E. du Perronprijs 2009 voor zijn boek ’De stem van mijn moeder’.

In 2011 liep Benali in een tijd van 2:43 de Amsterdam Marathon.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.