Redford zwijgt en lijdt

Hanneke van den Berg

‘All is lost’ is een veelzeggende titel die niet vrolijk stemt. Zeker niet wanneer die wordt uitgesproken door een man die niet het type is om op te geven.

Wanneer een voice-over aan het begin van de film in een kalme afscheidsrede bericht dat het allemaal over is en benadrukt dat hij het echt heeft geprobeerd, is dat een belofte voor het existentiële drama dat volgt. Hoeveel pech moet je hebben om midden op de Indische Oceaan met je zeilboot ergens tegenaan te botsen? Acht dagen vóór de voice-over heeft een solozeiler (Robert Redford) botte pech. Hij doet net als dutjeOok de jongste niet meer, doet hij net een middagdutje in de voorpunt van zijn boot  als een harde knal hem wakker maakt en het zeewater met bakken tegelijk de kajuit ingutst. Er zit een groot gat middenin de stuurboordflank van zijn boot. Opvallend kalm legt hij eerst zijn logboek op een droge plek alvorens buiten te kijken wat die ernstige schade heeft veroorzaakt. Boosdoener blijkt een verloren zeecontainer vol gympen. Als stille getuigen van de botsing dobberen die schoenen overal in het rond.

Hij repareert het gat zo goed mogelijk. Even lijkt het gevaar geweken, maar zonder werkende radio en navigatie belandt de pechvogel in een verschrikkelijke storm. Dit is het moment om u te waarschuwen niet zwaar te tafelen voorafgaand aan deze film. De kolkende oceaan beukt erop los en laat het twaalf meter lange zeiljacht veranderen in een speelgoedbootje. De camera zwaait alle kanten op. Die actie brengt eenzelfde desoriëntatie teweeg als de ruimtecapriolen in ‘Gravity’, met zeeziekte als misselijke bonus.

Als de storm gaat liggen, blijkt de schade zo groot dat Redford niets anders rest dan zijn schip te verlaten. Niet alleen ziet hij zijn solozeildroom vervliegen (van deze droom gaan we maar uit, al wordt nooit duidelijk wie hij precies is en wat hij alleen op zee doet), met een geknakte mast is ook zijn ‘Virginia Jean’ reddeloos verloren. Met pijn in zijn hart verzamelt hij wat blikvoedsel en een sextant om te navigeren op de sterren en stapt hij in een opblaasbaar reddingsvlot.

Redford mag met 77 jaar zijn jeugdige glans hebben verloren, de gedistingeerde energie is er nog. Die stroomt uit elke zonverbrande porie. Regisseur J.C. Chandor (‘Margin call’) geeft ons een vorst op een geel vlot. Hij is niet het type om door te draaien en tegen zichzelf aan te praten; Redford is stil.

De spannende survival-film is tekstloos, afgezien van de voice-over aan het begin en een enkele vloek richting de hemel. ‘All is lost’ is eigenlijk één en al inleveren tot er niks meer in te leveren valt. Alhoewel, zelfs als de laatste hoop is vervlogen, blijven kracht en trots overeind met de regale Redford aan het roer.

‘All is lost’

Regie: J.C. Chandor

Met: Robert Redford

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.