Topkoks in actie voor Glazen Huis

Fokke Zaagsma
Haarlem

Vijf sterrenchefs uit Haarlem en omgeving gaan op 24 november een gastronomische maaltijd serveren in de Doopsgezinde kerk. De opbrengst gaat naar het Glazen Huis.

Voor het benefietdiner werken de koks, fotograaf Daniel Maissan en De Wereld van Jansje met elkaar samen. De ontstaansgeschiedenis van de actie is een voorbeeld van de wijze waarop zoveel acties voor 3FM Serious Request beginnen.

,,Ik was voorgedragen om een expositie te maken voor de gang van de Doopsgezinde kerk. Mijn foto zouden in juni te zien zijn'', zegt Daniel Maissan. ,,Maar toen ik hoorde over het thema dit jaar van Serious Request wilde ik het graag combineren. Het zijn foto´s van vluchtelingen in oorlogsgebieden in Zuid Soedan.''

Hij benaderde Claudia Stefanutto van De Wereld van Jansje met het idee om een benefietdiner te koppelen aan de tentoonstelling. Mark Gratema van restaurant ML was de eerste chef die op het lijstje voorkwam.

,,Ik had drie jaar geleden een fotoboek gemaakt over chefs met een Michelinster, dus ik had alle nummers nog in mijn telefoon staan. Rogier van Dam van het Amsterdamse LaStage kon snel aan het gezelschap worden toegevoegd, evenals Alain Alders van Vrienden van Jacob, Jan Sobecki van Chapeau en Menno Post van de Bokkedoorns. Vijf chefs die samen goed zijn voor zeven Michelinsterren.

,,Ze weten wat ze aan elkaar hebben in de keuken, dat werkt prima samen'', reageert John Beeren, eigenaar van restaurant De Bokkedoorns, op de vraag of zoveel sterrenchefs bij elkaar niet tot te veel competitie in de keuken leidt. ,,Ze werken op het allerhoogste niveau, daar is geen strijd.''

Het belooft een bijzondere avond te worden op 24 november. Want niet alleen krijgen de gasten een diner bereid door de beste chefs uit de omgeving, Jacqueline Govaerts gaat akoestisch een aantal nummers zingen en aan het eind zorgt ZO! Gospel Choir voor een knallende afsluiting.Maissan, Beeren en Stefanutto denken dat het benefietdiner iets toevoegt aan de inzamelingsactie.

,,Natuurlijk kun je geld in een collectebus gooien, maar hier ontstaat iets uit saamhorigheid. De gasten die komen eten maken een avond mee waar ze het nog lang over zullen hebben'', denkt Stefanutto. D

e medewerkers van haar winkel De Wereld van Jansje gaan helpen in de bediening, zodat de avond ook een sociaal doel krijgt. Ze helpen het vaste personeel van het restaurant tijdens het diner. ,,Het mes snijdt zo aan vier kanten'', vindt Daniel Maissan.

Opgeven voor het diner kan via www.jansje.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.