Avond rond architectuur 'nieuwe' Toneelschuur

De voorkant van de jarige Toneel- en Filmschuur. Foto Henze Boekhout

Leontien van Engelen
haarlem

Cultuurliefhebbers in Haarlem kan het bijna niet zijn ontgaan: de Toneelschuur bestaat tien jaar. De 'nieuwe' Toneelschuur welteverstaan. De Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte ontwierp destijds samen met Mecanoo Architecten het nieuwe gebouw.

Dit theaterseizoen wordt het tienjarig bestaan gevierd met allerlei activiteiten zoals rondleidingen achter de schermen, theatervoorstellingen voor een tientje en een speciaal door Joost Swarte ontworpen T-shirt.

Gloednieuw

Op woensdag 9 april organiseert de Toneelschuur samen met het ABC Architectuurcentrum Haarlem een avond rondom de architectuur van de 'nieuwe' Toneelschuur. Waarom blijft dit gebouw zo bijzonder? Hoe kan het dat dit tien jaar oude gebouw nog steeds aanvoelt als gloednieuw?

Joos Swarte

De hoofdrolspelers van toen en nu proberen deze vragen te beantwoorden.

Joost Swarte en architect Henk Döll blikken terug op de totstandkoming van het gebouw. Lineke Rijxman - actrice bij onder meer de toneelgroep mugmetdegoudentand - licht toe waarom een gesprek tussen theatermakers vaak positief van toon wordt als het over de Toneelschuur gaat.

De avond wordt geopend door de directeur van de Toneel- en Filmschuur, Frans Lommerse, en geleid door Gabriël Verheggen, directeur van het ABC Architectuurcentrum Haarlem.

Stadsdichter van Haarlem, Nuel Gieles, schreef speciaal voor het jubileum een gedicht voor de 'jarige' Toneelschuur (klik hier).

De architectuur van de Toneelschuur. Woensdag 9 april, 20.00 uur, Toneelschuur Haarlem. Toegang €10, incl. koffie/thee (ABC-vrienden en Vrienden van de Toneelschuur €7,50)

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.