Verzoek aan raad Haarlemmermeer: stel discussie umts-masten uit

Foto ANP

Bart Boele
Hoofddorp

B en W vragen de gemeenteraad uitstel om een beter 'mastenbeleid' te kunnen maken.

Aanleiding om de raad te vragen het voorstel van de agenda te halen is onder andere een brief van de gezamenlijke telecombedrijven. Zij blijken niet langer akkoord te gaan met de afspraak om wegens mogelijk stralingsgevaar geen mast te plaatsen binnen een cirkel van 50 meter rond een school of kinderdagverblijf.

Afgelopen najaar werd die afspraak wel gemaakt. Op basis daarvan besloten B en W op 26 november die beperking op te leggen aan het plaatsingsbeleid. Voorheen was er helemaal geen beperking. Wethouder Cees Loggen stelde dat er ’werkzame afspraken’ waren gemaakt. Die wil de gemeenteraad vanavond bespreken. Of het punt van de agenda gaat blijkt donderdagavond.

In een brief schrijven de telecombedrijven deze week dat die 50 meter-grens niet nodig is. Hij is niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Volgens de Gezondheidsraad zou ,,een veilig verblijf van de burger in de buurt van antenne-installaties gedurende 24 uur per dag, zeven dagen per week, een heel leven lang waarborgen’’, aldus de telecombedrijven.

Het bewonerscollectief zendmastprotest Toolenburg, Overbos, Bornholm wees er in een reactie juist op dat de Wereld Gezondheid Organisatie wel degelijk waarschuwt voor gezondheidsrisico ,,door het risico van elektromagnetische straling te classificeren als mogelijk kankerverwekkend.’’

Wethouder Loggen wil nu eerst gaan praten met de telecombedrijven, een onafhankelijk advies vragen bij deskundigen van het landelijke ’antennebureau’ en naar het plaatsingsbeleid van andere gemeenten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.