’Bewust weinig en pas heel laat informeren’

Bart Boele b.boele@hollandmediacombinatie.nl
Hoofddorp

,,De wethouder informeert bewust zo weinig mogelijk direct betrokkenen in een zo laat mogelijk stadium.’’

Die woorden sprak Ribuba Schoonderwoerd namens haar opa Co Peetoom donderdag tegen de gemeenteraad. Zij verwoordt daarmee het grote gevoel van onvrede dat leeft onder de bewoners van Cruquius. Zij kregen deze zomer te horen dat er 32 tijdelijke woningen aan de Oude Kruisweg komen voor starters, statushouders en spoedzoekers.

Maar, stelt Schoonderwoerd, op 28 juni werden de omwonenden geïnformeerd en uitgenodigd voor een bijeenkomst op 1 juli in het dorpshuis. Daar waren vier bewoners present. Ondernemers werden 6 juli op de hoogte gesteld. De gebiedsmanager heeft daarvoor haar excuses gemaakt, maar volgens de bewoners worden daarmee niet meer mensen bereikt. Volgens Schoonderwoerd komt er zo niets terecht van het voornemen van de gemeente om helder en tijdig met bewoners te communiceren.

Het plan voor de 32 woningen is slecht gevallen in Cruquius, vooral omdat B en W al hebben besloten dat ze er komen. De ondernemers van Cruquius-Zuid wijzen er op dat bedrijven als motorenrevisiebedrijf Van Rijn en Nederlof Repro weloverwogen hun locatie in Cruquius hebben gekozen omdat zij hinderlijk kunnen zijn voor de omgeving.

Geluidsoverlast

Nu zijn de eerste omwonenden te ver weg om last te veroorzaken, maar de tijdelijke woningen komen een stuk dichterbij te staan. De ondernemers vrezen klachten. ,,Wij hebben hier op het bedrijfsterrein avond-, nacht- en ochtendleveringen. Dat betekent dat er geluid wordt geproduceerd.’’ Zij voorzien ook een waardedaling van hun onroerend goed.

Een aantal ondernemers heeft zich verenigd in de samenwerking ’Geen kamerverhuur Crommelinbaan-Oude Kruisweg’. Zij wijzen er op dat de komst van vijftig nieuwe bewoners niet in verhouding staat tot de dertig mensen die er nu wonen. ,,Er zijn geen voorzieningen voor de nieuwe bewoners. Huisarts, supermarkt, school en sociale activiteiten zijn in andere woonkernen en alleen eenvoudig met de auto te bereiken. Het is niet waarschijnlijk dat veel van de toekomstige bewoners een auto zullen bezitten.’’

De tijdelijke woningen van veertig vierkante meter staan volgens deze groep niet in verhouding tot de villa’s die er al staan.

Het meeste pijn doen afspraken uit het verleden die nu worden geschonden.

Inwoners van Cruquius hebben de grond waar de tijdelijke woningen komen verkocht aan de gemeente, op voorwaarde dat er geen woningen zouden komen.

Daar is ook in het bestemmingsplan rekening mee gehouden. ,,Deze afspraken worden nu eenzijdig door de gemeente geschonden, hetgeen een zeer kwalijke zaak is.’’

De gemeenteraad hoorde de kritiek op de aanpak van B en W aan, maar ging er verder niet over in discussie. Dat gaat pas op 29 september gebeuren als er een vergadering wordt gewijd aan de tijdelijke woningen aan de Oude Kruisweg.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.