Nemo wil ook naar 'noord'

Nemo-directeur Michiel Buchel. Foto Ella Tilgenkamp

Nanska van de Laar

Geen fraai onderkomen voor Nemo in 'noord', zoals de kenmerkende kopergroene gespiegelde IJ-tunnel van architect Renzo Piano. ,,Dat is niet nodig. Het is er ook de tijd niet naar om geld los te krijgen voor bakstenen’’, vindt Nemo-directeur Buchel.

Het is een mooi moment om over een tweede vestiging na te denken, want Nemo leeft naar de negentigste verjaardag toe (8 december, entree slechts negentig cent).

Niemand die nog weet dat het museum voortkomt uit het Museum van den Arbeid en het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek. Nemo anno 2013 is hartstikke populair (vijfde op de ranglijst van de Nederlandse musea). Zeker in Noord-Holland waar een derde van de jaarlijkse 528.000 bezoekers vandaan komt. Want Nemo is doen: ’Kijken, ja. Aankomen nog beter’. Je mag er zelfs dingen slopen. In welk ander museum kan dat? Je leert er dat wetenschap leuk is. En dat het best leuk is om dingen te maken. Buchel: ,,Kinderen vinden het heel leuk om met hun handen bezig te zijn. Je moet het een beetje begeleiden.’’ Dat alles geldt trouwens niet alleen voor kinderen. Met allerlei educatief materiaal, cursussen en begeleiding worden leerkrachten verleid om uit hun lokalen te komen en talent te waarderen, ook als het gaat om een andere aanleg dan de op school gewenste voor taal en rekenen.

Gouden formule

Die gouden formule, die maakt dat Nemo nu wel goed loopt - in tegenstelling tot de eerste twee jaar na de opening van het nieuwe gebouw in ’97 toen het museum NewMetropolis heette - wordt meegenomen naar het nieuwe Nemo Techniek. In de beoogde loods wil Nemo korte metten maken met het oude imago dat kleeft aan techniek. ,,Iedereen denkt dat het vies werk is en slecht betaald wordt. Het is heel veel computerwerk nu. Ook leuk. En belangrijk. Want er staat een paar grote problemen op de burgers van de toekomst te wachten. Maar wij vertellen kinderen het liefst een positief verhaal, het is belangrijk dat ze er zin in krijgen’’, aldus Buchel.

De directeur had over de dependance net nog overleg met vertegenwoordigers van het ROC. Voor de financiering hoopt hij op steun van bedrijven waarmee Nemo al goede relaties heeft. Als de dependance er komt, komt er ook een tentoonstelling. Voor de echte liefhebber. Je vindt er dan een depotstuk als de Philips Videowriter, de voorloper van de tekstverwerker. En het apparaat waar je vroeger een kwartje in moest doen wilde je heet water kunnen tappen. Niemand die nu deze dingen ziet.

Eregalerij

En wat het huidige Nemo betreft? Dat blijft vernieuwen. De tentoonstellingsvloeren worden vernieuwd en er komt meer gelaagdheid in de informatie in de tentoonstellingen. De link met de wetenschap wordt nog verder verstevigd.

Buchel wijst erop dat Nederland 18 Nobelprijswinnaars telt. Niemand die het weet. ,,Op het gebied van baggeren en nanotechniek, om maar wat te noemen, zijn we aanvoerders. Daar mogen we best trots op zijn. Dat verdient eigenlijk wel een eregalerij die een ode brengt aan deze belangrijke Nederlanders.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.