Betalen voor bootje in Bloemendaal

Bootjes in de Leidsevaart bij Vogelenzang© Margot Klompmaker

Margot Klompmaker
bloemendaal

Bloemendaal voert een vergunning voor een ligplaats van een bootje ook in omdat ze wil kunnen optreden tegen mensen die illegaal hun bootje aanleggen. Hoeveel een vergunning  gaat kosten is nog niet bekend.

De maatregel is ook nodig om overlast van bootjes aan te pakken. Met name aan het Goudsbloemplein, de vaart aan de Beukenlaan en de Leidsevaart bij Vogelenzang klagen omwonenden over overlast van illegaal aangelegde boten.

Hoeveel een vergunning precies gaat kosten is nog niet bekend, maar Bloemendaal wil ongeveer op dezelfde lijn gaan zitten als Haarlem. Daar betalen eigenaren met een boot korter dan vijf meter 127 euro per jaar, eigenaren met een boot langer dan vijf zijn 147 euro per jaar kwijt. Daar komen nog eenmalige legeskosten bij van rond de 60 euro.

65 illegaal

Tot nu toe kunnen mensen alleen bootjes aanleggen in sommige delen van de Leidsevaart en de Bennebroekervaart. Op andere plekken in de gemeente mag dat officieel niet. Naar schatting liggen er momenteel 65 bootjes illegaal in de gemeente.

De laatste jaren hebben steeds meer mensen in Bloemendaal een bootje gekocht, waardoor er in de gemeente een tekort is ontstaan aan ligplaatsen. De gemeente gaat zelf de ligplaatsen aanleggen. Daarmee wil ze mogelijk schade voorkomen als booteigenaren zelf palen gaan slaan.

Bewijs

Alleen boten tot zeven meter komen in aanmerking voor een ligplaats. Doordat eigenaren jaarlijks een nieuwe vergunning met sticker krijgen, kan de gemeente ook beter achterhalen wie de eigenaar is, mocht een bootje half gezonken in het water liggen. De vergunning wordt voor een vaste ligplaats aangevraagd en is persoonsgebonden. De buurgemeenten werken ook met dit systeem.

Aanvragers moeten wel bewijzen dat ze een boot hebben. Ervaringen uit Haarlem hebben geleerd dat mensen soms een ligplaatsvergunning aanvragen, terwijl ze helemaal geen boot hebben. Zo willen ze voorkomen dat iemand anders een boot voor hun huis legt. De aanvragers hoeven echter niet in Bloemendaal te wonen. Wel krijgen inwoners van Bloemendaal voorrang, mocht blijken dat er na inventarisatie van de aanvragen een tekort aan ligplaatsen is. De regeling geldt niet voor woonboten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.