Handhavers Haarlem pakken chaos fietsen station aan

Fietsenoverlast aan de noordkant van het station. United Photos/Paul Vreeker

Fokke Zaagsma
Haarlem

Aan de noordkant van station Haarlem is het een chaos van tweewielers. Fietsers, voetgangers en omwonenden zeggen vergeefs hun beklag te doen bij Handhaving. De gemeente zegt dat woensdag vanaf 7 uur extra toezicht wordt ingezet.

Die handhavers treffen dan nieuwe en oude fietsen aan, die zadel aan zadel met verroeste en vergeten exemplaren geparkeerd staan in de te kleine ruimte aan weerskanten van, en voor de nieuwbouw van Rudi Uytenhaak (voorheen VROM).

De ruimte is zo beperkt, omdat een deel van de stoep op het Kennemerplein vrij is gemaakt ten behoeve van de lang beloofde fietsflat, die soelaas moet bieden aan treinreizigers die op hun ijzeren ros naar het station komen.

Het gebrek aan ruimte vertaalt zich in een overlast van rijen fietsen voor de kantoren en woningen aan de overzijde, aan de kant van de Bolwerken. Zelfs op de kleine ruimte tussen de fietspaden en de doorgaande rijweg balanceren fietsen op een wankele standaard of tegen de verkeerspaaltjes. Er hoeft maar dit te gebeuren of een omvallend exemplaar veroorzaakt een aanrijding.

Verschillende antwoorden

Dat is ook de conclusie van Paul Smeele, die sinds begin dit jaar kantoor houdt in het grotendeels leegstaande gebouw van Uytenhaak, dat eigendom is van de Nederlandse Spoorwegen. Hij zit er tegen een lage huur en houdt als tegenprestatie een oogje in het zeil.

Als Smeele belt met Handhaving van de gemeente Haarlem dan krijgt hij twee verschillende antwoorden, zegt hij. Namelijk dat er te weinig budget zou zijn om een eind te maken aan de wanorde aan de noordkant van het station, dan wel dat er dagelijks zestig oude exemplaren worden afgevoerd.

Smeele noch zijn buren zeggen er iets van te hebben gemerkt. ,,Wij vinden dat een beetje vaag. Ik snap wel dat handhaving een lastig verhaal is, maar je moet hier alleen al orde scheppen, omdat je nu bepaald geen goede entree voor je stad krijgt.''

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.