Mooiste tuin van Italië is kasmagneet


Onder de druiventrossen genieten van het uitzicht.

Onder de druiventrossen genieten van het uitzicht.


Waar je ook kijkt, overal vind je fotogenieke doorkijkjes.

Waar je ook kijkt, overal vind je fotogenieke doorkijkjes.


De botanische tuin herbergt een schat aan mooie beelden.

De botanische tuin herbergt een schat aan mooie beelden.


De waterpartijen in de tuin voor verliefden worden goed bijgehouden.

De waterpartijen in de tuin voor verliefden worden goed bijgehouden.


Dit jaar is met de Garten für Verliebte - de tuin voor verliefden - een indrukwekkend nieuw hoogtepunt gerealiseerd.

Dit jaar is met de Garten für Verliebte - de tuin voor verliefden - een indrukwekkend nieuw hoogtepunt gerealiseerd.


Uitzichttoren van architect Matteo Thun hoog boven de botanische tuin.

Uitzichttoren van architect Matteo Thun hoog boven de botanische tuin.


Uitbundig bloeiende bloemen met daarboven Kasteel Trauttmansdorff.

Uitbundig bloeiende bloemen met daarboven Kasteel Trauttmansdorff.

1 / 8
Ed Brouwer Foto’s: Trauttmansdorff en Ed Brouwer
Merano

De botanische tuin van Kasteel Trauttmansdorff in het Italiaanse Merano wordt gerekend tot de mooiste ter wereld. Pas vijftien jaar bestaat het terrasvormige tuinencomplex aan de voet van de burcht. Hier rondlopen is een geweldige belevenis en de eventuele omweg beslist de moeite waard.

Je hebt de Giardino di Ninfa in Latina, de Orto Botanico in Padua en je hebt in Florence nog de Bardinituin en daar vlakbij de Bobolituin. Mooi hoor, maar bezoek dan Trauttmansdorff eens. Dat is even van een andere orde.

Maar liefst tachtig exotische en mediterrane landschappen uitwaaierend over twaalf hectare met zo’n honderd meter hoogteverschil. En toch tot in alle uithoeken rolstoelvriendelijk!

Duizenden en duizenden bloeiende planten, struiken en bomen doen vermoeden dat de tuin al lang bestaat, maar vijftien jaar geleden was hier nog niets! Aan alles is echter te zien dat hier beslist niet op een plantje wordt beknibbeld.

Mooiste tuin

In de zeven jaar dat de aanleg heeft geduurd, zijn heel wat volwassen, kolossale bomen en struiken geplant. Zo kon het gebeuren dat Trautmansdorff al vier jaar na de opening in 2011 werd uitverkozen tot Mooiste tuin van Italië.

In 2013 werd de tuin tijdens een congres in Canada zelfs onderscheiden met de International Garden of the Year Award. Daar zijn ze in kuuroord Merano heel blij mee, heel Zuid-Tirol profiteert mee van de nu al 5,5 miljoen bezoekers.

Van meet af aan was Trauttmansdorff een commercieel succes. Al in het tweede jaar trok de tuin zo veel bezoekers dat men uit de kosten was. Nog een jaar later werd een bezoek nog aantrekkelijker gemaakt door de opening van het Touriseum, een leuk museum in het slot over 200 jaar alpentoerisme. Met name de horeca en winkeliers in Merano maar ook ver daarbuiten profiteren in toenemende mate van de populariteit van de botanische tuin die vorig jaar 427.668 bezoekers trok (5284 Nederlanders!) - gemiddeld 2.000 per dag.

Middeleeuwen

De geschiedenis van het slot gaat terug tot de middeleeuwen. Rond 1300 wordt het voor het eerst in geschriften genoemd. De historie is nauw verbonden met die van het geslacht Trauttmansdorff, waarvan het kasteel dat oorspronkelijk Hofstelle Neuberg heette sinds 1846 de naam draagt.

Bijzonder trots zijn ze hier dat de Oostenrijkse keizerin Elisabeth - beter bekend als Sisi - hier zowel in 1870 als 1889 heeft overwinterd. Het heeft Merano als kuuroord bij de welgestelden in Europa op de kaart gezet. De logeerpartij wordt tot op de dag van vandaag toeristisch uitgebuit, zoals met de Sissi-cultuurroute langs plekken waar ze ooit was. In het kasteel kun je in haar kamer van destijds rondlopen.

Eind jaren tachtig bedacht een groepje lokale tuinliefhebbers tijdens een excursie dat het geweldig zou zijn als ook Merano een botanische tuin zou krijgen. Al meteen viel het oog op het kasteel aan de rand van de stad dat eigendom was van de provincie. Eigenlijk heel soepel slaagden de bedenkers erin draagvlak te creëren en in 1994 kon worden begonnen met de aanleg. Daarbij werden tuinarchitecten uit heel Europa ingeschakeld, zelfs uit Japan. Nog altijd is er een intensieve samenwerking tussen Trauttmansdorff en botanische tuinen in allerlei landen.

Terrasgewijs

Op de hellingen rond het kasteel zijn de tuinen en waterpartijen terrasgewijs aangelegd. Brede paden slingeren alle kanten op. Prachtig om te zien hoe intensief en zonder op een kwartje te beknibbelen elke vierkante centimeter wordt gebruikt en goed onderhouden. Waar je ook loopt, en in welk jaargetijde ook, alles boeit en bloeit en geurt.

Er zijn alleen al 5800 plantensoorten! Geniet van de kleur en geur van citrusbloemen, rhododendrons, narcissen en pioenrozen in de lente. Van rozen en lavendel en van lotusbloemen, hortensia’s en zonnebloemen in de zomer. Of van de bomen in herfsttooi, van de herfstasters, herfstcamelia’s en dahlia’s.

En zo ont-zet-tend veel meer. Een slimme vondst zijn de in groen verpakte parkeerterreinen en het ingangsgebouw aan de overkant van de weg tussen Merano en Bolzano. De eveneens kleurig beplante loopbrug naar de tuinen kan geen passant ontgaan.

Hoogteverschil

Overal staan naambordjes bij en duidelijke wegwijzers helpen bij het volgen van de zeven routes die er zijn uitgezet. Het hoogteverschil overbrug je moeiteloos omdat er onderweg zo veel te zien is. Zelf zeggen ze in Trauttmansdorff dat je toch wel 2,5 uur voor een rondgang moet uittrekken, maar doe daar maar een paar uur bij, want je verveelt je er geen moment. Ook voor kinderen zijn er volop doe-dingen en een spannende onderaardse beleveniswereld.

Paviljoens

Het mooie van Trautmansdorff is de combinatie die is gevonden tussen natuur, cultuur en kunst. Verspreid over de tuin zijn tien bijzondere paviljoens waar regelmatig optredens plaatsvinden en op allerlei plekken staat interessante kunst. De tuinen zijn grofweg ingedeeld volgens vier thema’s: bostuinen, zonnetuinen, water- en terrastuinen en Zuid-Tiroolse (boeren)tuinen. Indrukwekkend zijn de meer dan manshoge cactussen en een meer dan 700 jaar oude olijfboom.

De jongste aanwinst is de tuin voor verliefden, op z’n Italiaanse il Giardino degli Innamorati. Een fotogeniek samenspel van gigantische bloemen van staal en gekleurd glas die zijn ontworpen door de lokale kunstenaar Aron Demetz op drie eilandjes met daar omheen allemaal bankjes om verliefd te genieten. Nog iets daarboven ligt een verrekijkervormig uitzichtplatform dat mooi zicht geeft op de tuinen, het Etschdal en de bergen.

Nog niet zo oud is de tropische kas met orchideeën, vlinders en de reptielen- en insectenafdeling waar het leven in mierenkolonies te bekijken is. Er is ook een volière, maar die kan eerlijk gezegd niet boeien. Trauttmansdorff moet het vooral hebben van de rijke flora. Om er speciaal voor naar Italië te rijden, dat gaat wel erg ver. Maar wie enigszins in de buurt komt: een aanrader van jewelste.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.