Oculus biedt veel stof tot gissen en nadenken

Hanneke van den Berg

Op de poster van ’Oculus’ prijkt de tekst ’Van de producenten van Paranormal Activity’. Dat is geen aanbeveling.

Die horrorserie werd een tergend vervelende aaneenschakeling van geestverschijningen en schrikmomenten, zonder ook maar iets verder te graven in de parapsychologie. ’Oculus’ doet dat wél en zet de soms bedrieglijke werking van het brein lijnrecht tegenover het occulte.

In de horrorfilm ’Oculus’ schiet Tim (Thwaites) op jonge leeftijd zijn agressieve vader dood en wordt in een inrichting opgesloten. In zijn late tienerjaren wordt hij ontslagen. Zijn zus Kaylie (Gillan), destijds getuige van de daad, neemt Tim terug naar het huis waar de moord zich voltrok. Daar wil Kaylie bewijzen dat het schot gelost werd door toedoen van duistere krachten. Die zouden schuilen in een antieke spiegel. Ze heeft videoapparatuur in de woning geïnstalleerd om de eventuele geestverschijning vast te leggen.

In een vernuftige parallelmontage worden de gebeurtenissen die leiden tot het schot uit de doeken gedaan. De ooit zo vriendelijke vader blijkt gestaag te vervallen in depressies, agressieve neigingen en mishandeling. Zijn vrouw komt er niet zonder kleerscheuren vanaf. En overal waar de negatieve energie zich manifesteert, is die grote spiegel aanwezig.

De bewijsvoering van Kaylie lijkt op het eerste gezicht plausibel, maar in hoeverre hebben Tim en zijn vader last van een geestesziekte? En berusten de voorvallen met de spiegel in het verleden op toeval? Er zijn tientallen gevallen van dodelijke aflopen bekend nabij het meubelstuk, maar over een paar eeuwen gezien zijn er wellicht duizenden mensen die niets hebben overgehouden aan de vermeende bezeten spiegel. Zonder aan horrormomenten in te boeten, biedt ’Oculus’ veel stof tot gissen én nadenken. En dat mag ook weleens in dit genre.

Oculus

Regie: Mike Flanagan

Met: Brenton Thwaites, Karen Gillan

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.