Bewegend Verleden: Bevrijdingsfeest Haarlem, 1945 [video]

1 / 2
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noordhollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: het eerste bevrijdingsfeest in Haarlem.

(Eerdere afleveringen uit Bewegend Verleden zie je hier)

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

Op dinsdag 8 mei 1945 rijden de Canadezen Haarlem binnen.

,,Woedende Duitsers hadden op 5 mei ’s avonds in de lucht schietend een einde gemaakt aan de drukte op de Grote Markt, maar spoedig daarna waren de moffen weer weg en ging het hossen en dansen weer verder”, zo staat in een verhaal op Oneindig Noord-Holland over de bevrijding van Haarlem.

Het was meteen groot feest in de stad. In het Noord-Hollands Archief ligt een film van het bevrijdingsfeest in centrum-oost.

De Jansstraat en Smedestraat zijn goed te herkennen. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten vertonen zich openlijk op straat, bij hun hoofdkwartier. Een muziekkorps marcheert door de versierde straten.

De film is gemaakt door de heer Jutten sr. van de firma CEBUFA. Nu een bedrijf in brandbeveiliging, toen een winkel in de Jansstraat voor onder meer filmbenodigdheden en projectoren. Jutten maakte ook films in opdracht en was eveneens cineast.

Hier lees je een uitgebreid verhaal over Haarlem in de oorlog, met foto’s.

Het Noord-Hollands Archief heeft meer videomateriaal over de bevrijding, zoals dit filmpje met uitzinnige Haarlemmers. Je ziet ook hoe ’moffenmeiden’ publiekelijk worden kaalgeknipt, geallieerde vliegtuigen overkomen en de Canadezen over de Grote Markt rijden:

Bij Beeld en Geluid is ook een amateurfilm te vinden over de intocht van de Canadezen in Haarlem, gemaakt door Dick Laan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.