Bacterie-uitbraak Kennemer Gasthuis Haarlem in de kiem gesmoord

Haarlem

De uitbraak van de Klebsiella-bactierie is in de kiem gesmoord. Het Kennemer Gasthuis maakt vandaag bekend dat er niet nog meer patiënten zijn besmet geraakt met de bacterie.

In het weekend van 9 en 10 oktober sloot het ziekenhuis uit voorzorg een ic-ruimte, nadat hier zes patiënten besmet waren geraakt met de Klebsiella-bacterie. Het ziekenhuis stelde vervolgens een onderzoek in naar de bron van de besmetting.

Waarschijnlijk is deze veroorzaakt door direct contact met mensen of via hulpmiddelen tijdens de ziekenhuisopname. Voor de rest blijkt uit het onderzoek dat het ziekenhuis te kampen had met twee besmetting tegelijkertijd van twee verschillende Klebsiella-stammen.

Volgens een woordvoerster van het Kennemer Gasthuis hebben de ‘twee onafhankelijke, beperkte besmettingen tegelijkertijd plaatsgevonden, waarbij in beide gevallen de bacterie van één patiënt is overgedragen naar twee andere patiënten’.

Daarnaast heeft het ziekenhuis twintig (ex)patiënten onderzocht. Geen van hen droeg de bacterie bij zich.

In het Maasstadziekenhuis in Rotterdam is afgelopen voorjaar ook de Klebsiella-bacterie gevonden. Maar, aldus de zegsvrouw van het Kennemer Gasthuis, in het Haarlemse ziekenhuis is een andere variant van deze bacterie aangetroffen die beter behandelbaar is.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.