Vele demonen blootgelegd

Hanneke van den Berg

’De pyromaan’ woonde zijn hele jeugd bij hem in de buurt. Hij had zijn straf uitgezeten en ging zijn eigen, eenzame gang. In 2009 besloot Heivoll zich in hem te verdiepen en een boek over hem en tegelijkertijd over zichzelf te schrijven.

De verhalen over de branden waren er altijd tijdens zijn jeugd. Heivoll werd gedoopt in het weekend in 1978 waarin in zijn geboortedorp twee nachten achtereen op verschillende plekken tegelijk branden uitbraken. De maandag erna werd de dader gearresteerd.

Heivoll sprak met mensen die er destijds bij waren, las dagboeken en brieven en probeert zo, in een mengeling van feiten en fictie, te achterhalen wat de dader gedreven moet hebben. Door dat verhaal heen vervlecht hij zijn eigen jeugd.

Er zijn veel parallellen: net als de pyromaan groeide ook Heivoll op in een liefdevol gezin in een dorpsgemeenschap waar de kerk een hoofdrol speelt. En net als hij hadden ook Heivolls ouders hoge verwachtingen van hem.

En werd ook Heivoll rond zijn twintigste geconfronteerd met het besef dat hij daar niet langer aan kon en wilde voldoen. De een werd een succesvol schrijver, de ander een krankzinnige pyromaan. Heivoll ziet kans om vele demonen bloot te leggen. Hij doet dat op ingehouden toon en overtuigt daarmee des te meer.

Fictie

Gaute Heivoll: Voordat ik brand.

Vert. Kim Snoeijing en Lucy Pijttersen.

Uitg. Prometheus, €19,95.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.