Vogelhospitaal in Haarlem dicht in verband met papegaaienziekte

Margot Klompmaker
haarlem

Het Vogelhospitaal in Haarlem neemt geen nieuwe vogels meer op. Bij een van de vrijwilligers van het opvangcentrum is de papegaaienziekte aangetoond en bij enkele andere vrijwilligers wordt de ziekte vermoed.

De papegaaienziekte komt voor bij vogels en kan bij mensen milde tot ernstige klachten geven die lijken op de griep.

In het Vogelhospitaal zijn meteen maatregelen genomen om de besmetting te beperken en infectie te voorkomen. De GGD en het Vogelhospitaal kijken welke aanvullende maatregelen er nodig zijn om het risico op besmetting met papegaaienziekte in de toekomst te minimaliseren.

Vooralsnog is het opvangcentrum in Haarlem-Noord dicht en kunnen er geen nieuwe vogels worden opgevangen. Ook worden er geen vogels uitgezet.

Vogelopvangcentra uit Amsterdam en Krommenie nemen de vogels op die nu niet in Haarlem terecht kunnen.

Het NVWA zal binnenkort mestmonsters komen nemen om vast te stellen of er nog vogels zitten met deze ziekte. Aan de hand van die uitslagen zal er besloten worden wanneer het hospitaal weer open kan.

Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich bevindt in de ontlasting, het neusvocht en oogvocht van vogels. Als dit vocht opdroogt, kan de bacterie in het stof terecht komen. Iemand kan besmet raken door het inademen van dit stof, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van vogelkooien.

De ziekte is te behandelen met medicijnen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.