Agressietrainingen tegen uitgaansgeweld

haarlem

Het uitgaansgeweld in Haarlem wordt steeds heviger. Ook de badplaats Zandvoort worstelt, met name 's zomers, nogal eens met fikse vechtpartijen en anderszins ernstige incidenten. Om dergelijk malheur te beteugelen, kunnen portiers, barmannen en andere werknemers van horecabedrijven in die twee plaatsen binnenkort speciale agressietrainingen gaan volgen.

Tijdens deze trainingen, die voor het overgrote deel gratis worden gegeven, wordt hen bijgebracht hoe zij op uiteenlopende vormen van agressie moeten reageren. Het kan gaan om lastig gedrag. Maar ook - vooral - om verbaal en fysiek geweld.

Uit misdaadcijfers van de politie Kennemerland bleek begin dit jaar al dat zich in het uitgaansleven steeds vaker buitensporige geweldsincidenten voordoen. Opvallend is tegelijkertijd dat de daders steeds jonger worden (tussen de 16 en 18 jaar).

Ook om die reden bestaat er onder horecaondernemers grote behoefte aan agressietrainingen, stelt Roel van der Wal van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) Kennemerland. Het RPC, waarin de politie, gemeenten, Koninklijke Horeca Nederland en ondernemers nauw samenwerken, heeft de agressietrainingen met een gespecialiseerd bureau opgezet. Dit in opdracht van de burgemeesters van alle Kennemer gemeenten, die zich net als de politie zorgen maken over de hevigheid en de omvang van vechtpartijen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.