Portretten Frans Hals eindelijk weer op zaal [video]

De Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis voor de restaurantie.© Archief

HAARLEM

Drie regentenportretten van de hand van Frans Hals hangen vanaf donderdag weer op zaal in het Frans Hals Museum in Haarlem. Ze hebben vier jaar lang onderzoek en restauratie ondergaan.

De voorlaatste opknapbeurt was een eeuw geleden. De Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis (1641), de Regenten van het Oudemannenhuis en de Regentessen van het Oudemannenhuis (allebei 1664) zijn vooralsnog te zien tot en met 18 maart.

Ze hebben elk een eigen ruimte, waardoor ze daar de volle aandacht en eer kunnen krijgen.

(Tekst loopt door onder video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De restauratoren spraken zelf een audio voor het publiek in, waarin ze vertellen over hun werk. Dat was bij de drie schilderijen hard nodig, aldus het museum.

,,Gele vernislagen, oude verkleurde retouches en overschilderingen werden verwijderd, het doek werd verstevigd en beschadigingen geretoucheerd. Door de restauratie zijn de compositie en de verfstreken van Frans Hals weer beter zichtbaar."

De tafelkleden en gordijnen van de Regenten en Regentessen van het Oudemannenhuis bleken bijvoorbeeld sterk verkleurd, maar nu is het oorspronkelijke grijs-groen weer te zien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.