Forza Haarlemmermeer wil alsnog antwoorden die SRH-raadslid niet kreeg

Bart Boele
Hoofddorp

De lokale partij Forza heeft maar liefst 41 schriftelijke vragen aan B en W gesteld over een grondaankoop van de gemeente Haarlemmermeer in 2004.

De gemeente kocht toen in De Liede 85.090 vierkante meter grond van toenmalig ondernemer en huidig gemeenteraadslid Rinus Beusenberg en verkocht die later voor een veel hogere prijs door.

Forza wil weten of de gemeente voor aankoop de ondernemer heeft voorgehouden dat de grond niet ontwikkeld kon worden om de aankoopprijs laag te houden. Forza wil ook weten of toen al bekend was dat op die grond het transformatorstation van nutsbedrijf Tennet zou komen dat er inmiddels staat en of er al gesprekken met Tennet werden gevoerd.

Ook wil Forza weten of de gemeente gesprekken heeft gevoerd met projectontwikkelaars over de ontwikkeling van een laagwaardig industrieterrein op de grond. En of tijdens die gesprekken met de ontwikkelaars over een prijs van 100 euro per vierkante meter is gesproken, een veel hogere prijs dan waarvoor de gemeente de grond kocht.

Beusenberg was destijds ondernemer maar werd in 2010 actief in de politiek met zijn lokale partij Sociaal Rechts Haarlemmermeer met als doel misstanden aan te pakken.

Begin 2012 stapte die SRH samen met Forza naar de accountant van de gemeente omdat de informatie die B en W aan de gemeenteraad gaf niet overeenkwam met informatie die het college in managementsrapportages meldde.

,,De accountant heeft daarop direct twee forensische accountants op het dossier gezet. Het college heeft een paar aanpassingen moeten verrichten in de jaar cijfers van 2011’’, meldt Forza. Daarbij was sprake van ’niet in de balans tot uitdrukking komende verplichtingen en aanspraken’ ten aanzien van de gronden in De Liede. Forza vraagt nu welke verplichtingen dat waren en aan wie.

De SRH stelde op 24 maart dit jaar vragen aan het college van B en W over betalingen door de gemeente aan Beusenberg in 2004. Ook wilde SRH weten of er mogelijke betalingen door de gemeente zijn gedaan aan ABN Amro.

Burgemeester Theo Weterings heeft het zogenaamde seniorenconvent, de verenigde fractievoorzitters, daarop laten weten de vragen niet te zullen beantwoorden. SRH stelde weliswaar de vragen over Beusenberg, maar Beusenberg zelf is het raadslid van die partij.

Beusenberg reageerde teleurgesteld op de afwijzing van Weterings en vroeg andere partijen om zijn vragen te stellen. Daar reageerde toen niemand op. Forza pakt nu alsnog de handschoen op.

,,Wij stellen die vragen nu opnieuw’’, zegt Forza-fractieleider Paul Meijer in een toelichting. ,,Dat kan omdat wij niet voor ons eigen belang opkomen. We willen gewoon alle feiten weten.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.