Vertrouwen breekpunt bij coalitie Hillegom

Sjaak Smakman
hillegom

Uiteraard waren er naast de grote verliezer Bloeiend Hillegom ook een paar mogelijke winnaars: VVD en D66 deden woensdagmiddag onvermoeibaar hun best om alsnog in aanmerking te komen voor de plek in het college die al buiten bereik leek. Wie als winnaar uit de strijd komt, moet binnenkort blijken. Maar het lijkt er toch het meeste op dat straks VVD-wethouder Ivo ten Hagen in Hillegom kan blijven.

De grote vraag is waarom Bloeiend Hillegom (BH) de wethouderszetel voor Aart van Heusden uit zijn handen heeft laten vallen. Want hoewel volgens BH-fractievoorzitter Ria Heemskerk Bevolkingsbelangen Hillegom (BBH) ondanks de beloofde gelijkwaardigheid regelmatig benadrukte dat zíj de grootste partij zijn, was ook Bloeiend Hillegom akkoord met de uitkomst. En ook over de verdeling van de portefeuilles had Bloeiend Hillegom niets te klagen. Bovendien wilde de partij echt heel graag opnieuw meedoen in het college, verzekerden Heemskerk en Van Heusden ook woensdag weer. Van Heusden stapte niet voor niets eind vorig jaar over van de VVD naar Bloeiend Hillegom toen hij op een onverkiesbare plek belandde. Dat hij graag wethouder wilde worden, was geen geheim.

Vertrouwen

Maar op de vraag waarom ze dan tóch zo heftig reageerden op het artikel in deze krant een week geleden over de stand van zaken bij de coalitieonderhandelingen, bleven beiden het antwoord schuldig. Daarmee had BBH het vertrouwen geschonden, herhaalden ze. Maar aan de andere kant: er stonden geen explosieve dingen in en BBH-onderhandelaar Anne de Jong had excuses aangeboden voor het schenden van de afspraak dat iedereen zijn mond stijf dicht zou houden totdat alles rond was.

Dat Bloeiend Hillegom desondanks zaterdag weg liep bij wat het laatste gesprek had moeten zijn om zich nader te beraden, leidde daarom tot grote irritatie bij De Jong en BBH-fractievoorzitter Frank Evers. Toen de partij na het paasweekeinde liet weten nog een keer een gesprek te willen over het vertrouwen, was de maat vol. Dan is dat vertrouwen er dus niet, stelde Evers, en dan houdt het op.

Toch heeft de aarzeling van Bloeiend Hillegom wel een reden. Het is een publiek geheim dat Van Heusden niet bijster populair is en Evers heeft zelfs ronduit een hekel aan hem. Maar Evers is wél de fractievoorzitter van de partij die de komende jaren heel veel invloed zal hebben. En is hij bereid om Van Heusden te steunen als hij in de problemen komt? Het ligt voor de hand dat Bloeiend Hillegom dáár garanties voor wilde. Maar het ligt al evenzeer voor de hand dat BBH die garantie echt niet zou willen geven. En dat lijkt dan ook de echte reden voor de last minute crash.

Sjaak Smakman

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.