'Waarheen met gruwelijke pijnen na sluiten van coffeeshop Superfly?'

Liselore Marz.

Liselore Marz.

Wessel Mekking
hoofddorp

De Hoofddorpse Liselore Marz heeft een groot probleem als coffeeshop Superfly dichtgaat. Ze gebruikt medicinale cannabis om de zenuwpijnen te verminderen. Naar een coffeeshop in Haarlem kan ze niet vanwege de aandoening waar ze aan lijdt, bindweefselafwijking. Met de bus naar de stad is te ver, zo lang kan ze niet zitten. ,,Waar moeten ernstig zieke mensen met gruwelijke pijnen naartoe?’’, vraagt ze zich af.

Een arts schrijft haar de cannabis voor. Het helpt haar beter dan de ’normale’ medicijnen die ze eerder kreeg. ,,Daar kreeg ik spraakproblemen door. Ook werd ik er duizelig van: ik liep rond als in een soort waas.’’ De cannabis die bij de apotheek te koop is, is volgens haar van slechte kwaliteit.

Naar eigen zeggen is ze heel gedisciplineerd in haar gebruik. ,,Gewenning ligt op de loer’’, realiseert ze zich.

Marz gebruikt de cannabis ’s avonds voordat ze naar bed gaat. Door haar bindweefselafwijking kunnen gewrichten uit de kom vliegen, is ze vaak erg vermoeid en lijdt ze veel pijn. De cannabis heeft ze nodig om in slaap te komen. ,,De zenuwpijn zorgt voor een soort prikkels, alsof ik onder stroom sta. Daardoor is het heel moeilijk om in slaap te komen. Die pijnprikkels houden de hersens wakker’’, weet ze uit ervaring. ,,Mijn zenuwstelsel werkt niet zoals het zou moeten. Een rotziekte’’, vat ze samen.

Korting

Over de werkwijze van Superfly is ze vol lof. Wie een briefje heeft van de arts, krijgt een pasje en daarmee dertig procent korting. ,,Heel sociaal van ze’’, vindt Marz.

Bij de Hoofddorpse shop gaat het om ongeveer vijftig patiënten, vertelt medewerker Ramon van Rhoon. Hij is al bijna dertien jaar werkzaam bij Superfly en geeft klanten die de cannabis medicinaal gebruiken advies.

Zowel huisartsen als specialisten schrijven het voor, vertelt hij. ,,De dosis moet zo laag mogelijk blijven’’, vertelt Van Rhoon. ,,Het is net als bij andere medicatie, over de schreef gaan heeft geen zin.’’ En wat bij de ene patiënt wel werkt, doet het bij de ander weer niet, weet Van Rhoon. Ook daarin geeft hij advies. Bovendien weet hij zo ongeveer welke huisartsen in Hoofddorp medicinaal cannabis voorschrijven.

Marz (43) besloot met een berichtje in de Facebook-groep ’Je bent Hoofddorper als…’ de knuppel in het hoenderhok te gooien. Ze hoopt dat het kan bijdragen aan het openhouden van Superfly.

Andere groepsleden boden Marz aan de cannabis voor haar in Haarlem te kopen, mocht Superfly per 15 april daadwerkelijk dicht zijn. ,,Heel lief van ze’’, vindt de Hoofddorpse. Maar ze hoopt dat ze daar geen gebruik van hoeft te maken en dat Superfly alsnog openblijft. ,,Want ik ben natuurlijk niet de enige die een probleem heeft als het dichtgaat’’, realiseert ze zich.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.