Voedselbank Haarlemmermeer blij met extraatje dankzij nep-collectanten

Richard Walraven
Hoofddorp

Mede dankzij gulle giften van bedrijven en kerken zit er al zo´n 25.000 euro in het potje voor de aanschaf van het busje. Maar een beetje tweedehands zou al snel 30.000 euro ’doen’. En dus had de Voedselbank net wat Rotary-clubs benaderd met de vraag of die nog iets kunnen bijdragen.

Het huidige busje staat volgens voorzitter Hans de Bats ’op instorten’: ,,Twee weken geleden hebben we hem laten slepen en moest de startmotor worden gereviseerd.’’ Hoewel dat nog geen harde eis is, merkt Bats wel dat de roep om gekoeld transport toeneemt onder de 150 leden van de Vereniging van Voedselbanken Nederland.

,,Van voedselbanken wordt nu eenmaal verwacht dat ze steeds professioneler te werk gaan. De hele keten moet in orde zijn, van fabrikant of andere leverancier tot klant. Ook als het gaat om groente, vlees en diepvries. Onze opslag is al gekoeld, in december hopen we dat ook het transport dat is.’’

,,Onze vrijwilligers zijn ook 24 uur per dag beschikbaar, onder meer om voedsel zo snel mogelijk op te halen als dat beschikbaar komt.’’ Om goede gevers niet te ontmoedigen, rekent de voedselbank niets voor dat ophalen. Hoewel 85 procent van de ritten binnen de Ringvaart is, rijdt het bestelbusje 15.000 kilometer per jaar. Zo wordt regelmatig de regionale opslag in Amsterdam-Noord aangedaan.

Op dit moment maken zo’n driehonderd gezinnen uit Haarlemmermeer gebruik van de diensten van de Voedselbank.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.