Moordverdachte is volledig weg kwijt

Jacob van der Meulen
Heemstede

De 35-jarige Heemstedenaar die ervan wordt verdacht zijn moeder te hebben vermoord lijkt echt volledig de weg kwijt te zijn. Maar dat was al duidelijk merkbaar voorafgaand aan de moord in februari dit jaar.

Martin V. schrijft een maand voor de moord op zijn Facebookpagina dat het goed voelt weer thuis te zijn. Het jaar daarvoor dat hij was opgenomen in een GGZ-instelling noemt hij 'A year in a hostile place'. Alleen zijn passie voor muziek zou hem door de moeilijke periode hebben gesleept. Op zijn Facebookpagina beschuldigt hij GGZ, politie en justitie van 'Poging tot moord echt. Binnenkort het hele verhaal'. Vanaf dat moment zwijgt hij op Facebook.

Verbazing

Dat hij in die periode een enorme terugslag had, bevestigden ook bekenden en buren vlak na de moord. In de jaren daarvoor leek het juist wat beter te gaan en kwam de man op korte afstand van zijn moeder te wonen. Buren en bekenden spraken wel hun verbazing uit over het feit dat van enige begeleiding vanuit de GGZ nauwelijks sprake leek. ,,Als er al iemand langs kwam, liet hij ze niet binnen. Wat hier is gebeurd is een escalatie van de laatste twintig jaar'', verklaarde een van de buren tegenover deze krant.

Rustig

Tijdens de pro formazitting van donderdag waren familieleden en bekenden van het slachtoffer en haar zoon naar de rechtbank gekomen. De verdachte gedroeg zich ondanks zijn verwardheid redelijk rustig, maar reageerde nauwelijks toen hij oogcontact had met de publieke tribune. Toen de rechter aankondigde dat de volgende zitting op 12 oktober om negen uur zou zijn, vroeg hij: ,,'s Ochtends of 's avonds?'' Zijn advocaat Brigitte Roodveldt sprak tijdens de schorsing van de zitting met succes op Martin V. in opdat hij zijn kalmte zou bewaren.

Gebonk

Toen Martin V. woensdagavond bij zijn moeder op bezoek was, hoorden buren gebonk en gegil. Een buurman wilde poolshoogte nemen maar werd niet binnengelaten door de zoon. Daarop werd een zus van de moeder gebeld die meteen de politie alarmeerde. Toen die arriveerde had de zoon de woning inmiddels al verlaten. In de woning trof de politie het levenloze lichaam aan van de 59-jarige vrouw. Zij was om het leven gebracht zonder dat er gebruik was gemaakt van een steek- of vuurwapen. De vrouw was gestorven door zware mishandeling, zo stelden forensische onderzoekers vast.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.