Vertraging busstation Schiphol-Zuid

Vertraging busstation Schiphol-Zuid
Schiphol-Rijk

De aanleg van HOV-knooppunt (busstation) Schiphol-Zuid is minstens vier maanden vertraagd en er dreigt een budgetoverschrijding van twintig tot dertig procent. Bij de aanleg kan bovendien met PFOS vervuilde grond worden aangetroffen met nog meer vertraging tot gevolg.

Dat heeft de provincie Noord-Holland laten weten aan de gemeente Haarlemmermeer. Wanneer de werkzaamheden van start gaan is niet bekend.

Het knooppunt voor de R-net bussen van Connexxion moet komen bij de kruising van de Fokkerweg en de Kruisweg/N196 op Schiphol-Rijk.

De budgetoverschrijding wordt volgens de provincie veroorzaakt door indexering, hogere kosten voor werkzaamheden aan kabels en leidingen en fasering van de werkzaamheden.

Moeizaam

Als inderdaad grond met PFOS (perfluor-octaansulfaat) wordt gevonden, net als bij HOV-knooppunt Schiphol-Oost, lopen de kosten en de vertraging nog verder op.

De plannen voor het busstation Schiphol-Zuid komen maar moeizaam tot stand. De locatie die Vervoerregio Amsterdam en provincie op het oog hadden, werd door ondernemers op Schiphol-Rijk afgewezen omdat die te ver van de bedrijven af lag.

Hun personeel zou veel te ver naar de bushalte moeten lopen waardoor ze worden gestimuleerd om niet de bus, maar hun eigen auto te nemen van en naar hun werk.

Daarop werd ingezet op de kruising van Fokkerweg, Kruisweg en de Pudongweg. Die moet daarvoor stevig worden verbouwd.

Geen rekening

Toen de plannen daarvoor werden gepresenteerd trok de dorpsraad van Rijsenhout aan de bel. Om ruimte te maken voor de bussen zou de Pudongweg moeten worden afgesloten voor doorgaand autoverkeer.

Volgens de dorpsraad is Rijsenhout een dubbeldorp met Aalsmeer. Er zijn maar twee autoroutes tussen die dorpen: de Pudongweg en de Aalsmeerderdijk die nou juist autoluw moet worden.

Daar hadden de plannenmakers geen rekening mee gehouden. Er is een autoroute nodig tussen Rijsenhout en Aalsmeer.

Oplossing

Een oplossing kan zijn het afgesloten kruispunt van de Aalsmeerderweg en de Kruisweg/N196 in Rozenburg te heropenen. Daarmee zouden de totale kosten van het HOV-knooppunt Schiphol-Zuid nog verder oplopen.

De HOV-knooppunten Schiphol-Oost en -Zuid zijn volgens de Vervoerregio Amsterdam en de provincie nodig om een hele OV-ring rond de luchthaven Schiphol te maken. Dat moet mensen verleiden om de snelle en frequente bus te pakken in plaats van de auto.

De aanleg van HOV-knooppunt op Schiphol-Oost is langdurig vertraagd door met PFOS vervuilde grond die werd aangetroffen. Die grond wordt momenteel naar een terrein langs de Geniedijk verplaatst.

Dat blijkt ook vervuild met PFOS, dat wordt gebruikt in brandblusmiddelen. Het spul is giftig en niet afbreekbaar. Waar het vandaan komt is nog niet bekend.

Woensdagavond wordt in het Park Inn Hotel op Schiphol-Rijk een informatiebijeenkomst gehouden.