Rover Meerlanden: ’Even afwachten met concessie bussen’

Richard Walraven
Hoofddorp

,,Misschien moeten we gewoon even afwachten hoe het loopt met de nieuwe concessie’’, zegt secretaris Hennie Jansma van Rover-afdeling Amstelland-meerlanden. Ze reageert hiermee op de kritiek op de nieuwe dienstregeling van Connexxion die 10 december ingaat.

In de nieuwe dienstregeling is vooral ingezet op de grote en snelle HOV-buslijnen. Forensen die met de bus naar hun werk op Schiphol of Amsterdam reizen profiteren daarvan.

Het gaat ten koste van het openbaar vervoer in de dorpen en het aantal haltes in de wijken. ,,Je kunt het vergelijken met de NS die de stoptreinen zou opheffen’’, aldus Rover-bestuurslid Robert Logger. ,,Er is ingezet op snel en vlug’’, vult Jansma aan.

(Lees hier: Openbaar vervoer verdwijnt uit Nieuwe Meer)

Volgens Jansma heeft de nieuwe dienstregeling zijn voor- en nadelen.

,,Forensen zullen er blij mee zijn. En er is vanuit Badhoevedorp weer een sneldienst naar Amsterdam Centraal. Voor anderen is het onvoordelig. Er is voor Abbenes en Rijsenhout naar een oplossing gezocht. Soms moet je dat accepteren. Het is niet allemaal negatief en het is ook een geldkwestie. Het kan niet allebei.’’

Logger laat weten Rover de vinger aan de pols houdt. ,,We blijven over de concessie in overleg met de Reizigersadviesraad van de metropoolregio Amsterdam. Veel meer kunnen we niet doen. Veel klachten over de nieuwe concessie komen nu pas los, nu er op de bushaltes een sticker komt dat de halte gaat verdwijnen schrikken de mensen. Maar het is nu veel te laat om te voorkomen dat het gebeurt.’’

Jansma denkt dat het zeker voor Buitenkaag, Abbenes en Rijsenhout even afwachten wordt hoe het straks gaat met de AML Flex. ,,Je moet het even de tijd gunnen om te zien of het werkt. Maar we blijven het kritisch volgen. Connexxion heeft aangegeven een andere oplossing te zoeken als dit niet werkt.’’

Behalve uit Buitenkaag, Abbenes en Rijsenhout, waar straks de zogenoemde flex-taxi de busdienst gaat vervangen, kwamen protesten uit Nieuwe Meer waar bushaltes verdwijnen. Eerder was er al protest in Floriande over het vervangen van buslijn 168 door een R-Netbus.

Daardoor komen er net alleen veel haltes te vervallen, maar zou er ook een gevaarlijke verkeerssituatie ontstaan op de Fanny Blankers-Koenlaan .

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.