Voorzichtig kijkje in de ziel van Isabelle

Hanneke van den Berg

Wat drijft een aantrekkelijk 17-jarig meisje om zichzelf te prostitueren?

Een direct antwoord geeft regisseur François Ozon niet in zijn nieuwe drama ‘Jeune & jolie’. Maar in de overtuigende beeldtaal liggen de aanwijzingen voor het oprapen.

Allereerst wordt de jonge Isabelle al sinds haar vroege puberteit gezien als lustobject. Zelfs haar broertje bewondert van een afstand de ontblote borsten van zijn zusje met lichtelijke begeerte. Wellicht is het de verwarring om je aan zo’n beeld te conformeren die Isabelle over de scheef doet gaan.De ontmaagding door een Duitse toerist, een afstandelijke daad die duidelijk een teleurstelling voor het meisje is, moet ook een duit in het zakje gedaan hebben. In een surrealistisch moment zien we dat Isabelle - gewoon gekleed - toekijkt naar haar eigen ontmaagding. Alsof ze wil ontsnappen aan de realiteit. De mooie Isabelle gaat herhaaldelijk in op de verzoeken van mannen om het bed te delen voor geld. Weg met de alledaagse sleur. In de hotelkamers kijkt ze vaak in de spiegel, alsof ze zich tegen zichzelf afzet.

Ozon hangt het geheel op aan vier hoofdstukken verdeeld over de vier jaargetijden. De seksuele ontluiking krijgt nooit een hevige, dramatische lading. Daarvoor wordt alles te afstandelijk gefilmd.

Het prachtige en nooit te zware ‘Jeune & jolie’ is een voorzichtige kijk in de ziel van Isabelle, vol onschuld gespeeld door het Franse fotomodel Marine Vacth. Het coming of age-verhaal is een nostalgische trip die memoreert aan ‘Belle de jour’ (1967) en aan de naïeve en opstandige puberteit van weleer: een tijd waarin iedereen wel eens iets stoms deed.

‘Jeune & jolie’

Regie: François Ozon

Met: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Charlotte Rampling

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.