Chateau de la Resle: Kasteelallure voor thuis

1 / 2
Peter Lodewijks

Pieter Franssens en Johan Bouman runnen een stijlvolle bed & breakfast in een kasteel in de Bourgogne. De bijzondere sfeer die ze hier hebben gecreërd, wordt nu ook bereikbaar voor onze Nederlandse huizen, want ze zijn een eigen label begonnen met producten van bevriende designers.

Pieter Franssens en Johan Bouman runnen een stijlvolle bed & breakfast in een kasteel in de Bourgogne. De bijzondere sfeer die ze hier hebben gecreërd, wordt nu ook bereikbaar voor onze Nederlandse huizen, want ze zijn een eigen label begonnen met producten van bevriende designers.

Bouman: ,,Het chateau is nu bijna helemaal gerenoveerd. Een eigen label is een logische stap.” Samen met zijn partner Pieter Franssens bewoont Bouman sinds 2005 een sfeervol 17de en gedeeltelijk 19de eeuws kasteel in de Bourgogne, Chateau de la Resle. Het kasteel werd sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer permanent bewoond. ,,Het was gelukkig geen bouwval, maar we hebben heel wat moeten doen om het weer zo authentiek en sfeervol mogelijk te krijgen. Het resultaat is een mix van twee werelden. De architectuur is zo origineel mogelijk, dus geen designspotjes en dubbel glas, maar de inrichting is een mix van hedendaags design, beeldende kunst en door ons verzameld antiek. We zoeken constant naar een spanningsveld tussen het historische kasteel en producten van nu. We besloten een bed en breakfast te beginnen met twee kamers en vier suites. Sinds kort zijn we officieel een designhotel.”

Het stel kent veel Nederlandse ontwerpers, waaronder Roderick Vos, de Intuïtiefabriek en Jeroen Wand. ,,Zij komen graag bij ons over de vloer en wij vragen hen regelmatig om speciale ontwerpen voor ons te maken. Daardoor zijn we op het idee gekomen hen een commerciëlere opdracht te geven en - geïnspireerd op ons kasteel - producten te ontwerpen die wij gaan verkopen onder een eigen designlabel.”

Bouman benadrukt dat de collectie niet zomaar een verzameling spullen is. ,,We werken steeds aan de hand van een thema. De eerste serie bestaat uit producten voor op en rond de eettafel. Hierna willen we een serie objecten voor in de slaapkamer laten maken. Alles is geïnspireerd op onze interieurstijl en het chateau.’’

De ontwerpers mogen alle vrijheid nemen om te experimenteren met materialen en daarin de uitersten zoeken. ,,We willen echt iets toevoegen met ons label. En dat mag best luxe zijn. Zo kozen de ontwerpers van de Intuïtiefabriek er bijvoorbeeld voor een servies te ontwerpen met handgemaakt porselein uit Limoges. Een belangrijke reden om ons chateau te openen voor gasten en designers uit te nodigen om te ontwerpen, is een soort Montmartre-idee; een plek waar mensen elkaar ontmoeten en ideeën tot bloei komen.”

Vanaf 1 november is de eerste collectie verkrijgbaar via de webshop, waarna het stel geïnteresseerde wederverkopers gaat zoeken. ,,Wij zijn nadrukkelijk een Frans merk met Nederlandse roots, daarom werken we louter met Nederlandse ontwerpers. Natuurlijk is iedereen welkom in ons kasteel, maar door het nieuwe label kunnen we onze passie voor kunst, design en architectuur met nog meer mensen delen.”

www.chateaudelaresle.com

Kunst en design

Roderick Vos is één van de eerste ontwerpers die aan het nieuwe label heeft bijgedragen met een aantal ontwerpen, waaronder een kandelaar, bijzettafeltjes en een snijplank met ophanghaak. ,,Ik ken Johan en Pieter al jaren. Voor het chateau heb ik een hele grote keuken ontworpen. Daaruit borrelden weer allerlei nieuwe ideeën op. Die inspiratie kan ik kwijt door producten voor hun label te ontwerpen. Het is volgens mij volstrekt uniek wat Pieter en Johan doen. Ze zijn al heel lang geïnteresseerd in kunst en design. Er zijn wel designhotels waar je design kunt kopen, maar nooit iets wat speciaal voor de locatie is ontwikkeld. Het mooie van de producten uit het label is dat ze zijn ontwikkeld met het chateau in gedachten, maar dat het ook op andere plekken goed tot zijn recht komt.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.