Jaar van het Licht gloort in Teylers Museum

Wilfred Simons
Haarlem

HaarlemTeylers Museum is oud en eerbiedwaardig, maar de website instrumenten.teylersmuseum.nl (zonder www) is jong en fris. Hier zijn 1400 wetenschappelijke instrumenten uit de kerncollectie van het museum (1784-1910) tot in detail te zien. Conservator Marijn van Hoorn en medewerker digitalisering Fransje Pansters zijn trots op het resultaat.

Met de website bereidt het museum zich voor op 2015, als voor veel musea het Internationale Jaar van het Licht aanbreekt. Wat Teylers Museum dan precies gaat doen, is nog niet bekend. Wel staat vast dat het museum samen met het Leidse Museum Boerhaave en science center NEMO in Amsterdam naar buiten treedt. Het uitgangspunt is om de wetenschappelijke instrumenten uit de collecties van de drie musea op het gebied van lichtmeting en -breking met elkaar te verbinden en te tonen.

Hoewel 1400 wetenschappelijke instrumenten klinkt als best veel, is de Haarlemse collectie verhoudingsgewijs klein. Volgens Marijn van Hoorn hebben de twee andere musea 'tienduizenden' instrumenten. Maar de collecties verschillen ook van elkaar. ,,Door de beste stukken bijeen te brengen, kunnen we de hele geschiedenis van het onderzoek naar het licht vertellen'', zegt Van Hoorn.

Teylers Museum, Museum Boerhaave en science center NEMO streven de komende jaren naar een steeds verdergaande samenwerking. Museum Boerhaave was voor Teylers Museum altijd al het 'moedermuseum', waar de conservatoren terecht konden met vragen, problemen of ingewikkelde restauraties. Nu komt daar science center NEMO bij. De drie musea gaan kennis en expertise delen, samenwerken op het gebied van educatie en onderzoek en ze gaan gezamenlijk fondsen werven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.