Balletgala Dansersfonds met Scapino als uitsmijter

Prinses Beatrix met dansers en oprichters van Dansersfonds '79 (Han Ebbelaar en Alexandra Radius) tijdens het Balletgala in het Delamar Theater. Foto ANP

'Without words' van Hans van Manen. Foto Angela Sterling

'Le Chat Noir' van Ed Wubbe. Foto Hans Gerritsen

1 / 3
Nanska van de Laar

Na de Stadsschouwburg, Het Muziektheater en Carré was dit keer het Delamar Theater het decor voor het tweejaarlijks balletgala van Stichting Dansersfonds ’79. Dit keer opgedragen aan Toer van Schayk, één van de drie Van’s.

Samen met Hans van Manen en Rudi van Dantzig (1933-2012) is hij gezichtsbepalend geweest voor de ontwikkeling van de danskunst in Nederland. ’Een van de boegbeelden van de dans’, aldus Alexandra Radius en Han Ebbelaar - de oprichters van Stichting Dansersfonds -, die de lange staat van dienst van choreograaf, maar ook kunstenaar en ontwerper, Van Schayk luister bij wilden zetten met een hommage.

Van Schayk op zijn beurt verraste het publiek in het Delamar met een nieuwe choreografie, speciaal gecreëerd voor het balletgala. ’Prelude’ - uitgevoerd door Rink Sliphorst op muziek van Georg Böhm - is zonder meer een Van Schayk. Hij beeldhouwt met het menselijk lichaam zonder voorbij te gaan aan het individu. Dat blijkt ook weer later op de avond als Nadia Yanowsky en Casey Herd de pas de deux ’De Chimaera van L.A.’ uit zijn ’Het mythische voorwendsel’ dansen.

Talent

De avond stond in het teken van de Nederlandse dans met werken van Nederlandse choreografen en voor een groot deel uitgevoerd door ook Nederlandse dansers, onder wie Igone de Jongh. De eerste soliste van Het Nationale Ballet geldt als een van de belangrijkste vertolkers van de creaties van Hans van Manen en zowel in ’Without words’ - dat Van Manen in 2010 speciaal voor haar maakte - als in ’Two pieces for HET’ zorgde De Jongh voor ontroering en bewondering.

Tijdens het gala was ook alle ruimte voor de jonge danstalenten voor nu. Broer en zus Marne en Myrthe van Opstal - zij kreeg onlangs de aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds - wekten ontzag met de uitvoering van de pas de deux uit ’Swan song’ van Paul Lightfoot en Sol León en lyrisch waren Yulanne de Groot en Pascal Schut in ’Passage’ van Ton Wiggers.

Met kleine pareltjes uit de Nederlandse danskunst kwam uiteindelijk het feest los met Scapino Ballet. Het gezelschap van Ed Wubbe - aan wie de Prijs van Verdienste van het fonds werd toegekend - zorgde voor een uitsmijter met ’Le chat noir’.

Dans

Balletgala Stichting Dansersfonds ’79 m.m.v. Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Scapino Ballet, Introdans en Junior Company. Bijgewoond op 20 januari in het Delamar Theater in Amsterdam.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.