Oud-notaris Kloeck hoeft Rabo niet te betalen

Jacob van der Meulen
Haarlem

De Heemsteedse oud-notaris Jan Carel Kloeck hoeft de Rabo Vastgoedgroep niet 19 miljoen euro terug te betalen. De Haarlemse rechtbank heeft deze claim in het kader van de vastgoedfraudezaak Klimop namelijk afgewezen.

De Rabo Vastgoedgroep, voorheen Bouwfonds, eiste het geld op dat in het kader van de fraude op de zogenaamde derdegeldenrekening van Kloeck werd geparkeerd. Vanaf die rekening werden de bedragen doorgesluisd naar de hoofdrolspelers in de Klimopzaak, onder wie voormalig Bouwfonds-directeur Jan van Vlijmen.

Kloeck werd voor zijn aandeel in de vastgoedfraude in hoger beroep door het Amsterdams Gerechtshof begin dit jaar veroordeeld tot vier jaar cel. Van Vlijmen kreeg zeven jaar. Verder werd de notaris uit het ambt gezet.

Onvoldoende onderbouwd

De Haarlemse rechtbank vindt dat de Rabo Vastgoedgroep de miljoenenclaim bij de oud-notaris onvoldoende heeft onderbouwd. Zo heeft de benadeelde partij niet goed duidelijk gemaakt op welk moment Kloeck wist dat hij meewerkte aan de vastgoedfraude. Op dat moment zou hij als notaris verplicht zijn om zijn medewerking te weigeren.

Maar zelfs al had hij dat gedaan, dan acht de rechtbank de kans groot dat de fraude toch was doorgegaan gezien de geslepenheid van de betrokkenen. Dan zou de Rabo Vastgoedgroep ook de 19 miljoen zijn kwijtgeraakt, redeneert de rechtbank. Dus dat valt niet alleen de notaris aan te rekenen.

De Rabo Vastgoedgroep overweegt nog in hoger beroep te gaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.