Sinterklaas zet me klem tussen mijn moeder en mijn kinderen

Jan Vriend
Alkmaar

In Vrij verteld belichten we iedere week het dilemma van een lezer. Wil je reageren? Of wil je zelf een dilemma kwijt? Mail vrij@hollandmediacombinatie.nl

Ineke (58): ,,Het is al jarenlang traditie dat mijn moeder bij ons thuis pakjesavond viert. Ze kijkt er altijd zó naar uit dat ze in oktober meestal al lootjes wil trekken. Tactisch informeert ze daarna bij haar wekelijkse koffiebezoekjes altijd naar boeken, cd's en andere 'stille wensen' op onze verlanglijstjes.

Uit naam van de sint neemt ze op pakjesavond altijd zakken vol cadeautjes mee voor mijn man, voor mij en voor onze twee zonen. De anonimiteit van de sint is voor haar dan een ideaal excuus om ons schaamteloos te verwennen. Ieder jaar opnieuw pakt ze uit, letterlijk en figuurlijk. Om er écht een heerlijk avondje van te maken, zorg ik op 5 december altijd voor een vorstelijk maal. Steevast zuurkool met worst: het lievelingsmaal van mijn overleden vader. Op die manier betrekken we hem er ook altijd een beetje bij. Mijn man en zonen leveren meestal een bijdrage met gekke gedichtjes en verrassende surprises. Tenminste: zo ging het altijd.

Maar nu de jongens achttien en twintig zijn, hebben ze minder behoefte aan pakjesavond. Bij het lootjes trekken proefde ik de laatste jaren al wat onverschilligheid bij ze. En voor het maken van surprises zijn ze ook niet meer echt warm te krijgen. De oudste studeert in Amsterdam en steekt zijn tijd liever in feestjes met studievrienden. De jongste heeft een vriendinnetje. Uitgaan met dat meisje vindt hij veel boeiender dan een avond met plaksel en karton aan een surprise werken. Kort gezegd: ik krijg je jongens niet meer aan de rijm en de surprise. Dit jaar doen we het daarom voor het eerst alleen  met cadeautjes.

Maar de jongens geven nu ook al signalen dat ze pakjesavond liever helemaal voor gezien willen houden. Ze zien meer in een aangekleed kerstetentje met oma. Ook mijn man vindt dat wel een goed idee. Misschien is de tijd daarom wel rijp om pakjesavond af te schaffen en over te stappen naar een  kerstdiner. Het spreekt voor zich dat we mijn moeder daarbij gastvrij zullen onthalen. Maar hoe vertel ik het haar? Ik zie er erg tegenop om dat bericht aan haar over te brengen, want ik besef dat het voor haar een pijnlijk bericht is. Omdat pakjesavond in haar beleving is omringd met herinneringen en tradities, hecht zij zo aan vijf december. Eigenlijk gelooft zij nog zo heilig in Sinterklaas.''

Meer nieuws uit frontpage

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.