Weg vrij voor woningbouw in Oostpoort Haarlem

Weg vrij voor woningbouw in Oostpoort Haarlem
Het gebied Oostpoort rond stations Spaarnwoude.
© Archieffoto
Haarlem

De Industriekring Haarlem laat haar bezwaren tegen woningbouw in het gebied Oostpoort in de Waarderpolder varen. Daarmee is de weg vrij voor de realisatie van een nieuwe stadsentree rond station Haarlem Spaarnwoude, met een mix van wonen, bedrijven en voorzieningen.

Een groot aantal partijen, waaronder de Industriekring, heeft deze week een pact gesloten over de aanpak van dit gebied.

In een aantal bijeenkomsten hebben de provincie, gemeente, wijkraden, architecten, ontwikkelaars, bedrijven als Ikea en Teva, ProRail, het recreatieschap Spaarnwoude en de stichting Groene Zoom gepraat over wat er allemaal mogelijk is rond het station.

Kansen

,,Het komt niet vaak voor dat zoveel verschillende betrokkenen zich hard maken voor een en hetzelfde doel: het maken van een geweldige stadsentree rondom station Haarlem Spaarnwoude’’, stelt de alliantie in een persbericht.

,,Haarlem Oostpoort is zo belangrijk voor Haarlem en de Metropoolregio Amsterdam dat de ontwikkeling ervan verder gaat dan de eigen belangen. Met de ondertekening van het alliantiepact komt de ontwikkeling van Oostpoort een stap dichterbij. Het gebied kent grote potenties om uit te groeien tot een bijzondere, aantrekkelijke stadsentree voor Haarlem, waar wonen en werken samen gaan.’’

Ommezwaai

De gunstige ligging biedt het gebied veel kansen, stellen de betrokken partijen. Oostpoort is goed bereikbaar binnen de Metropoolregio Amsterdam met station Spaarnwoude, de A9 en verschillende busverbindingen.

Vooral de ommezwaai van de Industriekring is daarbij opmerkelijk. In de Haarlemse gemeenteraad is al een meerderheid voor woningbouw in Oostpoort, maar de Industriekring was altijd tegen.

Woningbouw gaat volgens deze belangenvereniging ten koste van werkgelegenheid, omdat bedrijven die hinder opleveren dan dreigen te vertrekken. In een convenant met de gemeente is vastgelegd dat er ook geen woningbouw in de Waarderpolder komt. Dat convenant loopt tot en met 2020.

,,Wij willen woningbouw in dit stukje Waarderpolder nu toestaan’’, zegt voorzitter Bruno Giebels van de Industriekring.

,,Wij staan achter de visie van de alliantie, omdat deze toegangspoort van de stad dan veel beter kan worden ontwikkeld. Onze voorwaarde is echter wel dat woningbouw alleen tot Oostpoort beperkt blijft. Er mogen geen andere woningbouwplannen voor de Waarderpolder worden gemaakt. Dat willen we ook vastleggen in het nieuwe convenant met de gemeente. Zo willen we de woondiscussie voor langere tijd buiten de Waarderpolder houden. Als een nieuw college na de verkiezingen toch wil kijken naar meer woningbouwmogelijkheden dan komt er geen nieuw convenant. Dat zou heel zonde zijn.’’

Tijdelijk

De betrokken partijen gaat de plannen de komende maanden verder uitwerken en de eerste schetsen op papier zetten. Op korte termijn wil de alliantie al de eerste zichtbare maatregelen uitvoeren, tijdelijke ingrepen om het gebied levendiger te maken.

Dan valt er te denken aan een horecavoorziening op het plein bij het station of een expositieruimte waar al iets te zien valt van de plannen. Ook zal binnenkort een manifest worden aangeboden aan de Haarlemse politiek.

Meer nieuws uit Haarlem