Vertrouwen op je instinct

Hanneke van den Berg

Het is toch wat met al die meisjes in tienerboeken die zich afspelen in de toekomst. Ze zijn allemaal zo slim, nietsontziend als het nodig is en toch ook weer zo gevoelig.

Dat is dan ook het enige negatieve wat te zeggen valt over ’Het examen’, het derde deel in de trilogie ’De test’. Het uitgangspunt is nou eenmaal niet erg origineel. In al die tienerboeken over een wereld in de toekomst hebben kinderen niet echt een ontspannen leven. De machthebbers willen alleen de slimsten, handigsten en meest bijzondere tieners overhouden. De rest mag wegrotten, zo simpel is het.

Het is eigenlijk best jammer dat hier nooit eens een originele draai aan gegeven wordt. Waarom dan toch die beloning met vier sterren? Omdat je het boek 319 pagina’s lang niet meer wil wegleggen.

Malencia Vale is een hoofdpersoon waar je bevriend mee zou willen zijn, die je zou willen helpen en altijd steunen. Als een auteur dát bereikt, heeft hij of zij toch iets goed gedaan. Joelle Charbonneau laat je intens meeleven met de pogingen van Cia (Malencia) om een einde te maken aan de gruwelijke test die de elite onder de tieners van de rest scheidt.

Maar wie kan ze vertrouwen en wie werkt samen met de machthebbers die alles bij het oude willen laten? Soms moet Cia een gok nemen, op haar instinct vertrouwen. En ze kan alleen maar hopen dat dit haar nooit in de steek laat.

Jeugd

Joelle Charboneau: ’Het examen’.

Vert. Carolien Metaal. Uitg. Karakter, €19,95.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.