Kinheim wint bij afscheid Bergman

Theo Plasschaert
Honkbal

Kinheim begint donderdag voor het elfde seizoen op rij aan de play-offs. Veelvoudig landskampioen Neptunus is de eerste tegenstander, op donderdag en zaterdag in Haarlem en op zondag in Rotterdam.

Door het veel bekritiseerde systeem met startbonussen kunnen de Haarlemmers zich eigenlijk geen enkele misser veroorloven. Immers, het als eerste geëindigde Neptunus begint met zes punten en Kinheim met nul. De duels tegen Twins fungeerden als generale repetitie. In Oosterhout kwam er een 7-6 eindstand op het bord en in het Pim Mulier Stadion werd het 7-4.

Gehandicapt

Kinheim begon in Oosterhout flink gehandicapt aan de wedstrijd met drie geblesseerde werpers (Stuifbergen, Wassink, Roman), terwijl Victor Draijer met een elleboogkwetsuur niet inzetbaar was en Olivier van de Wijst ging op MLB-kamp. Lefty Scott Ronnenbergh maakte daardoor zijn vierde start van het seizoen maar bleef nauwelijks overeind in zes innings. Daarna was er het debuut van rookie- werper Jan Huis in ’t Veld, die het goed deed in twee innings. Bij een 4-6 voorsprong in de negende inning was het de beurt aan de andere rookie, buitenvelder Chiel Berkhout om de zege over de streep te brengen. Het ging echter faliekant mis vooral door drie fouten, een wilde worp en een honkslag, zodat Twins uiteindelijk Kinheim heel simpel en onnodig aan de kant zette.

De line-up voor de terug wedstrijd zag er niet veel beter uit, behalve dat Bryan Engelhardt na zijn kuitblessure weer kon meedoen als aangewezen slagman. Geen optimale entourage dus voor David Bergman die na achttien jaar in de hoofdklasse zelf een (voorlopig) einde maakte aan zijn lange en succesvolle loopbaan (zie kader). Halverwege de zesde inning werd hij gewisseld (4-1-4), kreeg hij een ingelijst shirt met zijn rugnummer 47 aangeboden en een vakantiereis van voormalig hoofdsponsor Corendon: ,,Begin dit jaar wist ik al dat het mijn laatste seizoen zou worden. Het lichaam wil niet meer, knieën, rug en schouder maken verder spelen op hoog niveau onmogelijk. Ik kom op maandag haast mijn bed niet meer uit en waar ik vroeger drie dagen nodig had voor herstel, duurt het nu minimaal een week. Ik kan daardoor niet meer de kwaliteit leveren die ik gewend ben en dat is frustrerend. Het is dus beter voor mijzelf en voor het team om er een eind aan te breien. Maar ik ga nog wel mijn stinkende best doen in de play-offs, dus het is een beetje gek vandaag, stoppen in de gewone competitie maar toch nog heel even doorgaan. Wat ik daarna ga doen weet ik nog niet precies, op dit moment ben ik in elk geval betrokken bij de scouting voor het Nederlands team en de Minnesota Twins.”

Verplicht nummer

Kinheim wikkelde het verplichte nummer tegen Twins verder probleemloos af met onder meer een twee-punts homerun van Dudley Leonora. Het team mag hopen dat de werpersstaf voor aanstaande donderdag de meeste blessures weer achter zich heeft gelaten. Coach Michael Crouwel is optimistisch: ,, We hebben de eerste doelstelling van het seizoen gehaald en nu gaan we kijken hoe ver we kunnen komen in dit rare play-off systeem. Misschien hebben we er ook een geheim wapen bij, want rechtsvelder Julio Hernandes heeft vanmiddag laten zien dat hij ook inzetbaar is als werper.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen