Klaas, reus van Spaarnwoude

Bart Boele
Spaarnwoude

Spaarnwoude is het dorp waar Klaas van Kieten woonde: de langste man van de dertiende eeuw. Hij zou 2 meter 69 lang zijn geweest.

In de muur van de Stompe Toren, het kerkje van Spaarnwoude, zijn twee stenen ingemetseld op een afstand van 1 meter 85. Het verhaal gaat dit de afstand was tussen de vingertoppen van Klaas als hij zijn armen strekte.

In het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel heeft Joost van den Vondel de reus van Spaarnwoude een dubieuze rol gegeven waarin hij mannen wegslingert alsof het konijnen zijn. Dat strookt niet met de overlevering. Klaas was een aardige, vredelievende man die gewoon als landarbeider werkte.

De stenen kerktoren staat er al sinds Klaas zijn tijd, de dertiende eeuw, in Spaarnwoude nadat er in de middeleeuwen een houten kapel was gebouwd. Twee branden en een storm vernielden de kerk, maar de toren overleefde. De huidige kerk dateert uit 1764.

Ruim een eeuw later moeten kerk en toren worden gerestaureerd. De spitse toren en een verdieping van de toren worden gesloopt. Omdat er geen geld is blijft het daarbij en krijgt de toren een dak van hout en dakpannen. Zo is de toren aan zijn naam Stompe Toren gekomen.

In de vorige eeuw werd het kerkje voor verschillende kunstenaars als atelier gebruikt. Sinds de jaren tachtig worden er culturele evenementen georganiseerd. Een stichting heeft fondsen geworven om de kerk te restaureren. Dat werk is bijna voltooid. De luidklok werkt weer, maar het uurwerk op de toren is nog niet hersteld of vervangen. In de zomer zijn er elke zondag activiteiten in de kerk zoals exposities en concerten, waar veel publiek op af komt. Het kerkje en het kerkhof zijn uitgeroepen tot een aardkundig monument door de provincie Noord-Holland.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.