Dyo Supriana verbijt de pijn en pakt twee keer brons op NK [video]

Gertjan van Geen
Rotterdam

Twee maanden geleden beleefde Dyo Supriana haar grote doorbraak tijdens de Europese kampioenschappen in Montpellier. De turnster zette haar opmars door tijdens de NK. De net zestienjarige Supriana keerde met twee bronzen plakken huiswaarts. En dat met twee zere enkels.

Supriana was het boegbeeld van SV Pax in Ahoy bij afwezigheid van Eythora Thorsdottir. Die liet de nationale kampioenschappen aan zich voorbij gaan om zich volledig te richten op de voorbereidingen op de WK in oktober.

,,Ook voor mij was dit toernooi niet echt belangrijk. Ik wilde vooral wat nieuwe dingen uitproberen richting het traject voor de WK’’, vertelde Supriana.

Sinds de EK heeft ze haar brugoefening flink verzwaard, met onder andere een moeilijke nieuwe afsprong. Zaterdag tijdens de meerkamp ging die goed, zondag tijdens de toestelfinale viel ze. ,,Dat was minder, maar ik ben blij dat hij een keer is gelukt.’’

Pijn

In de meerkamp werd Supriana vijfde. Ze kon met die uitslag leven. De laatste tijd heeft ze weer veel last van beide enkels.

,,Ze doen al twee jaar zeer. Soms doet het erg veel pijn, andere keren valt het wel mee. Maar ik ga pas volgend jaar er wat aan laten doen. Ik zit nu in het trajectteam voor de WK, dus dat is belangrijk.’’ Veel kwaad kan haar blessure niet, al turnt ze altijd met ingetapete enkels. Trainen is vooral een pijnlijk proces, met name op vloer en balk.

Supriana bijt zich er doorheen. Ze heeft immers grote dromen. Het liefst turnt ze in haar debuutjaar ook de wereldkampioenschappen. ,,Dat zal best lastig worden met al die goede meiden in het team. Maar ik ga er voor.’’ De twee NK-medailles op sprong en vloer geven in elk geval een goed gevoel.

Toetje

Teamgenoot Chiara Frisina Fauste werd achter Supriana zesde in de meerkamp. De eerstejaars seniore scoorde 48.950 punten.

Anne Klein had in Ahoy het weekend van haar leven. Tijdens de Ahoy Cup won ze maar liefst vijf gouden medailles. Klein turnt in de eerste divisie. Voor de senioren in die klasse wordt tijdens de NK een toetje van het seizoen georganiseerd: de Ahoy Cup.

Zo hebben ook deze turnsters de kans zich aan het grote turnpubliek te tonen. Klein werd vorige week al nationaal kampioene en in Ahoy was ze ook een klasse apart. De meerkamp won ze zaterdag met anderhalve punt voorsprong op de nummer twee (52.500 punten) en zondag won ze alle vier de toestelfinales. Teamgenote Ilana Sincic werd zesde, Chantal Peper elfde. Zondag won Peper het brons op vloer.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen