Veel zaken om op te letten bij de aankoop van een fietsdrager

Redacteur Haarlem
haarlem

Fietsdragers: ideaal voor een dagje er op uit. Maar let goed op bij de aanschaf, want fiets, fietsdrager en auto gaan lang niet altijd goed samen.

Je ziet het wel op hilarische filmpjes: mensen, die eindeloos staan te worstelen tijdens het bevestigen van een fietsdrager. Een drager, die scheef zit; een achterklep van de auto die niet meer open gaat, een fiets op je kop. Toch is er de laatste jaren veel verbeterd. Veel fietsdragers zijn tegenwoordig door nieuwe koppelingen makkelijk te bevestigen, sommige kunnen kantelen, waardoor de achterklep van de auto open kan, er zijn meer typen voor zwaardere fietsen en de nieuwste dragers zijn opvouwbaar, wat ruimte scheelt bij het opbergen.

Toch past niet elke fiets op elke fietsdrager en niet elke drager op elke auto. Het is daarom zaak je vooraf heel goed te oriënteren op de mogelijkheden en wensen, ook al omdat de prijzen van fietsdragers nogal uiteen lopen.

Ga dus na hoeveel fietsen u wilt vervoeren, wat voor fietsen (een mountainbike past niet op elke fietsdrager), hoe de drager moet worden gemonteerd en wat voor stekker u nodig heeft (7- of 13-polig). Soms biedt een verloopstekker uitkomst. Vergeet niet een extra kentekenplaat te laten maken. Van belang is ook de toegestane belasting van uw trekhaak. Die ligt meestal tussen 50 en 75 kilo (inclusief het gewicht van de fietsdrager), maar met twee elektrische fietsen zit u al snel boven de 70 kilo. De toegestane kogeldruk staat vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting.

Er is zo’n grote variatie in fietsdragers, dat het verstandig is de verschillende merken en systemen eerst uit te proberen in de winkel. Let vooral op de bevestiging op de trekhaak. Daarin is veel verbetering geboekt, maar niet alle systemen werken even gemakkelijk. Ook het plaatsen van fietsen op de drager blijft mensen hoofdbrekens en pijnlijke ruggen bezorgen. Soms zijn er hulpstukken (bijvoorbeeld een oprijgoot en extra bevestigingsmateriaal) verkrijgbaar om deze handeling te vergemakkelijken.

Veel meer tips over waar op te letten bij het kopen van een fietsdrager staan op de ombudspagina in deze krant van maandag.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.