Grote Markt mismaakt

Richard Stekelenburg

Ach ja, die hekken van Haarlem Culinair op de Grote Markt. Het gemopper daarover wordt al jaren als vast bijgerecht geserveerd. Zoals eigenlijk alles wat er op de Markt gebeurt tot gemopper leidt: van kermis tot Glazen Huis en zelfs de jaarlijkse kerstboom.

Culinair mag zich in een bont gezelschap weten, en in een lange traditie bovendien.

Het is dit deze week zeventig jaar geleden dat Haarlem zijn 700-jarig bestaan als stad vierde. Dat gebeurde een jaar te laat, maar dat was omdat in het bevrijdingsjaar nu eenmaal niet meteen alles klaar stond voor zo’n spektakel. Hoogtepunt was op vrijdag 9 augustus een theaterstuk waarin de complete stadshistorie – werkelijke én bedachte - voorbij kwam. Van Damiate tot Kenau en Frans Hals.

En ook hier werd gemopperd, zo valt te lezen in Haarlem’s Dagblad van 10 augustus 1946:

’Haarlem krijgt in deze feestweek veel bezoekers van elders. Natuurlijk trekt hen de Groote Markt. Daarom is het jammer, dat dit mooie plein – ’t hart der stad – mismaakt is door de tribune die noodig was om aan ,,De Vrijheid vlagt’’ het Stadhuis als achtergrond te geven. =

Niet zelden hoort men onder de bezoekers (en veel stadsgenooten sluiten zich daarbij aan!) de verzuchting: ,,Was het niet beter geweest dit spel op een andere plaats op te voeren – bijvoorbeeld in den Hout’’...’ Heerlijk, mopperen!

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.