HBB verzilvert verkiezingsoverwinning Heemstede

De nieuwe wethouders: Christa Kuiper, Remco Ates en Pieter van de Stadt.

Sjaak Smakman
heemstede

Een evenwichtig akkoord dat een stevige basis biedt voor een collegiale samenwerking, zei HBB-voorman Remco Ates gisteren bij de presentatie van het collegeakkoord in Heemstede. ,,We gaan de komende jaren vol vertrouwen in’’, aldus Ates.

En HBB kan zijn kiezers recht in de ogen kijken met dit programma, benadrukte hij: alle grote punten zijn binnengehaald. Dat uiteindelijk voor VVD en CDA is gekozen en D66 buiten de boot viel, komt volgens Ates omdat na de eerste ronde van gesprekken HBB constateerde dat die partijen het dichtst bij stonden.

Ook volgens VVD’er Pieter van de Stadt zijn er weinig verschillen tussen zijn partij en HBB. Alleen bij de Vomar verschillen de liberalen en lokalen écht van mening, aldus Van de Stadt. Een van de consequenties van de keuze voor laagbouw is dat er niet of nauwelijks nog sociale woningbouw in Heemstede zal plaatsvinden.

Enige

,,Als je in deze dichtheden en hoogtes wil bouwen, zal het uit de lengte of de breedte moeten komen. Ik heb wel eens het gevoel gehad dat ik de enige was die zich inzette voor sociale woningbouw.’’ Bouwen voor wat in Heemstede het middensegment heet, wordt de norm: woningen van rond de vier ton. Daarmee hoopt de sterk vergrijzende gemeente doorstroming vanuit de huursector op gang te brengen en meer jonge gezinnen naar Heemstede te trekken, aldus CDA’er Christa Kuiper.

Vrees

Zij gaat zich storten op een nieuw beleidsterrein. Na jaren financiën en infrastructuur moet Kuiper de grote overdracht van taken op het gebied van zorg en werk van het rijk naar de gemeente in goede banen gaan leiden. Ze ziet dat met vertrouwen tegemoet. ’Ontzettend leuk om te gaan doen’, zegt ze er over.

Helemaal onbekend is ze niet met de materie: eerder was ze hoofd van de sociale dienst in Leidschendam. Dat was een belangrijke reden om in Heemstede niet sociale zaken te gaan doen: ,,Ik vreesde dat ik dan snel weer als hoofd van de afdeling zou gaan functioneren in plaats van als bestuurder.’’

Bijstand

Opmerkelijk punt in het programma is dat er geen verplichte tegenprestatie komt in de bijstand. ,,Dan ga je er van uit dat iedereen die kan leveren, maar dat is in werkelijkheid niet zo. Moet je mensen die dat niet kunnen dat een straf gaan opleggen? Ik vind dat je dat niet kunt doen’’, aldus Kuiper.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.